ESG News

Научно базирана игра ни помага да разберем климатичните промени по-добре

„Климатична фреска“ е 3-часов уъркшоп, който ще успее да ангажира всеки с климатичните промени

Споделяне:

Иновативна игра ни помага разберем комплексността на глобалното затопляне по интерактивен начин и то само за няколко часа. Това е „Климатична фреска“ – колективна работилница за откриване на причинно-следствените връзки около климатичната криза.

Подходяща е както за самостоятелно участие, така и за фирми и техните екипи, които искат да повишат общата култура на служителите си по въпросите с климата и да намерят заедно възможни решения за бъдещото зелено развитие на компанията.

Игра на 7 години

Създадена е през 2015 г. от Седрик Ригенбах, френски специалист по климата, преподавател, консултант и бивш директор на The Shift Project – асоциация работеща за пост-въглеродни решения.

Познавателният инструмент е базиран изцяло на докладите на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC). IPCC е орган на ООН, който осигурява научна информация по въпросите, свързани с измененията на климата като предоставя регулярни, научно обосновани оценки на климатичните промени, тяхното въздействие и бъдещи рискове, както и възможности за адаптиране и смекчаване на последствията.

„Защо се случва глобалното затопляне? Първа опция: Прочетете доклада на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC). Гарантиран резултат, но след като прочетете 2000 страници! Втора опция: Играйте Климатичната фреска. Тази игра позволява да разберете основните механизми на една безкрайно сложна система. Просто опитайте!“ – Жан-Марк Жанковиси, член на Върховния съвет за климата на Франция

През 2018 г. се създава асоциация „Климатичната фреска“, която цели да разпространи играта и знанието, което тя дава за наболелите въпроси, свързани с климата. В България играта се провежда на български, английски и френски език от организацията Wind Of Change, която работи с мрежа от обучени фасилитатори. Всеки, който желае да вземе участие самостоятелно или с целия си екип, може да се запише на сайта на организацията.

Снимка: Unsplash

Колективно откривателство

„Климатична фреска“ е екипна, научна и креативна работилница, даваща възможност по интерактивен и забавен начин да се разберат и осъзнаят климатичните промени. Колективната интелигентност на групата позволява играчите да откриват причинно-следствените връзки в промените на климата.

Играта съдържа набор от 42 карти, всяка от които представя по един елемент от климатичните промени. Тя е изключително мотивираща, тъй като предизвиква участниците да размишляват върху проблемите, свързани с климата, както и да се ангажират с конкретни действия.

Структура на играта

  • Размишления – 1ч.30

Откриване и свързване на 42-те карти и подредба на фреската.

  • Креативност – 30 мин.

Осъзнаване на връзките и картината чрез творчески процес.

  • Обсъждане – 1 час

Споделяне на чувства, въпроси и позиции и обсъждане на индивидуални и фирмени действия.

В световен мащаб до момента в играта са взели участие 500 000 души.

Развитие на играта в България

В Криматичната фреска са се включили 500 участници в България до септември 2022. Организаторите си поставят за цел да достигнат 10 000 души в България още тази година, а в дългосрочен план – да подкрепят предоставянето на знанието на 1 милион души по света в рамките на 5 години.

В България до момента са участвали следните организации: Горичка, Хармоника, ПроКредит банк, Mastercard, PostScriptum, Банка ДСК.

Кое прави играта е подходяща за Вашите екипи?

  • Разбиране на климатичната проблематика с научен метод
  • Обучение на хората за изграждане на споделено разбиране
  • Създаване на доверие и сътрудничество в един екип
  • Изграждане на колективната интелигентност на един екип
  • Подготовка на стратегии и планове за действие
  • Стимулира устойчивото творчество на екипа

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ