ESG News

Енергийната криза заплашва доставките на храни в цяла Европа

Високите разходи за енергия се отразяват пагубно върху селскостопанския сектор и зеленчукопроизводителите в Европа предупреждават за недостиг

Споделяне:

Производителите на зеленчуци в цяла Северна и Западна Европа обмислят спиране на дейността си, заради нарастващата енергийна криза, съобщава Ройтерс. Фермерите са силно затруднени финансово и невъзможността им да покрият сметките си за енергия застрашава доставките на храни в цяла Европа.

Един от засегнатите производители – Еманюел Льофевр – разказва как тази година може да се наложи да изостави реколтата си заради непосилните разходи за електроенергия. Той произвежда хиляди тонове цикория годишно във фермата си в Северна Франция, но за съхранението им е необходима енергия, за да се замразят събраните луковици.

Повишаването на цените на електроенергията и газа ще се отрази най-силно върху културите, отглеждани през зимата в отопляеми оранжерии, като домати, чушки и краставици, както и тези, които трябва да се съхраняват в хладилни помещения, като ябълки, лук и цикория.

Цикориите имат нужда от голямо количество енергия, за да се подсигури продукцията за цялата година. След като луковиците се приберат през есента, те се съхраняват при температури под нулата и след това се засаждат отново в контейнери с контролирана температура, за да се даде възможност за целогодишно производство.

„Наистина се чудим дали ще ожънем това, което има на нивите тази зима“, каза Льофевр пред Ройтерс на мястото, където се опаковат неговите цикории.

Недостигът в Европа означава повече внос

Очакваният удар върху производството на храни и скокът на цените най-вероятно ще доведат до нова тенденция – супермаркетите да преминат към снабдяване с повече стоки от по-топлите страни като Мароко, Турция, Тунис и Египет.

Фермерите казват, че ръстът на цените на газа е най-големият разход, с който се сблъскват тези от тях, които отглеждат в оранжерии. Пример за това са двама френски фермери, подновяващи договорите си за електроенергия за 2023 г., които казват, че новите им зададени цени са 10 пъти над тези от 2021 г.

„През следващите седмици ще планирам сезона, но не знам какво да правя“, каза Бенджамин Симоно-Де Вос, който отглежда краставици, домати и ягоди на юг от Париж. „Ако остане така, няма смисъл да започваме още една година. Не е устойчиво.“

Допълнителни разходи

Разходите за енергия не са единствената грижа на зелечукопроизводителите. Поскъпването на торовете, опаковките и транспорта също застрашават продукцията в Европа.

„Сблъскваме се с общо увеличени производствени разходи от около 30 процента“, каза Йоханес Грос, заместник-мениджър продажби в германската кооперация Reichenau-Gemüse, чиито оранжерии покриват около 60 хектара. Енергията представлява някъде между половината и две трети от тези допълнителни разходи, каза той.

“Някои колеги мислят да си оставят оранжериите празни, за да са възможно най-ниски разходите. Никой не знае какво ще стане догодина”, добави той.

Групата за оранжерийна индустрия Glastuinbouw Nederland казва, че до 40% от нейните 3000 членове са във финансови затруднения. Дори в слънчеви страни като Испания производителите на плодове и зеленчуци се борят с 25% увеличение на разходите за торове.

Джак Уорд, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на производителите, каза, че е неизбежно производството на плодове и зеленчуци да се премести в по-топъл климат.

„Ще преместим производството все по-на юг, надолу през Испания и в Мароко, и части от Африка“, каза Уорд.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ