ESG News

Снимка: Victoria's Secret/Facebook
Снимка: Victoria's Secret/Facebook

Victoria’s Secret пуска сутиен с подплънки на растителна основа

Не всички елементи на сутиена обаче могат да бъдат рециклирани

Споделяне:

Victoria’s Secret & Co. представи сутиен с рециклируеми елементи. Това е стъпка напред в решаването на проблема с текстилните отпадъци за бельо, които обикновено се изхвърлят в боклука в края на полезния им живот, съобщава Bloomberg.

Продуктът, наречен Forever Bra, има подплънки, изработени от растителна тъкан, която е по-лесна за рециклиране от синтетични материи като полиестер, които се извличат от петрол.

Клиентите на Victoria’s Secret могат да занесат сутиените от линията обратно във всеки магазин на веригата, а подплънките им ще бъдат премахнати за рециклиране.

Създаване на устойчиво бельо

Продуктът е стъпка напред за марката към устойчиво развитие, но има елементи на сутиена като закопчалката, които не могат да бъдат рециклирани. Тези части, които са от съществено значение за структурата на продукта и са направени предимно от малки парченца пластмаса и метал, остават най-трудният аспект при създаването на сутиени, които са по-щадящи за околната среда.

Victoria’s Secret планира да отстранява тези елементи и да ги изпраща към система за производство на енергия от отпадъци, в която материалите се изгарят, за да се събере пара за производството на електричество.

Компанията за бельо ще работи с двама партньори, които ще помагат за събирането, сортирането и разглобяването на сутиените, преди да ги изпратят на Unifi – компания за текстилни иновации и рециклиране. Сутиени, които все още са в добро състояние, ще бъдат отделяни за дарение, а не за рециклиране.

От Victoria’s Secret отбелязват, че докато подплънките са единственият рециклируем елемент на сутиена Forever, те работят в посока да създадат изцяло екологичен сутиен.

Възможно ли е бельото да се рециклира напълно?

През последните години малко компании правят опити да създават устойчиво бельо. Причината е, че повечето хора не биха носили бельо, което е използвано, макар и след преработка на материалите.

През 2018 г. базирана в Мелбърн, Австралия компания пуска “The Very Good Bra” – първият напълно биоразградим сутиен на пазара. След това марката започва да създава и биоразградими бикини и ежедневни облекла, използвайки основно органичен памук, естествен каучук и сертифицирани от Cradle to Cradle влакна от марката Tencel в производството.

Базирана в САЩ компания създава подплатените чашки за сутиени на Kindly, изцяло направени от пяна от захарна тръстика.

Victoria’s Secret също се присъединява към надпреварата, опитвайки да създаде екологично бъдеще с новата си колекция.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ