ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.
Снимка: Тони Тончев/https://bglobal.bg/
Снимка: Тони Тончев/https://bglobal.bg/

Възможности за финансиране на зеления преход за МСП

Ресурс има, проблемът е, че няма толкова много зрели проекти, коментира Теодор Радонов от ЕИБ

Споделяне:

Зеленото финансиране е все по-голям фокус за банките, въпреки трудността да се оцени колко зелен е един проект, както и факта, че все още няма много такива. Това стана ясно по време на Третата национална конференция за малък и среден бизнес Green Smart Growth, организирана от списание BGLOBAL.

Теодор Радонов, ръководител на представителството на групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България, обясни, че има ресурс, но все още няма толкова много зрели проекти. Той посоич, че 189 млн. евро са предвидени по Плана за възстановяване и развитие, а от миналата седмица е отворена процедурата, която е основно в три направления.

Първото е иновационен прозорец за компании, които са на едно малко по-високо ниво. Другият прозорец за финансиране е за растеж, в който ще се подкрепят компании в напреднала фаза, които търсят сериозен ресурс – около €2-€3 млн. лв. В третия, инфраструктурен прозорец, за първи път ще бъде създаден инфраструктурен фонд с фокус зелена и дигитална инфраструктура.

За пръв път в България ще заработи фонд за технологичен трансфер, който да свързва резултатите в научната и развойна дейност и да ги превърне в работещ проект. Надяваме се фондът да заработи в рамките на следващите две години”, посочи Радонов.

Изпълнителният директор и член на УС на Фонда на фонфовете Павел Лисев съобщи, че приключва многогодишната рамка 2014-2020 и Фондът започва структурирането на инструментите в новия програмен период 2020-2029 г., разпределяйки дългово и рисково финансиране и фондове за градско развитие. Той посочи, че до момента има дялови инвестиции в 5 фонда за рисково финансиране с портфейл в над 250 компании.

Лисев посочи още, че 460 млн. лв. са предвидени за инвестиции в устойчива градска среда по Програмата за развитие на регионите.

Илия Караниколов, председател на УС и изпълнителен директор на Българската банка за развитие, обясни, че в началото на ноември ББР ще подпише гаранционно споразумение по програмата на Европейската комисия InvestEU и ще бъдат предоставени 2,3 млрд. лв. на търговските банки за подпомагане на различни сектори, включително и за зелени проекти.

Трансформираме и вътрешните си потоци. Съвместно с ЕИБ надграждаме вътрешния си капацитет за оценка на зелени проекти. ЕИБ има инструмент, с който може да се направи оценката и с него се смята колко зелена е дадена инвестиция”, каза Илия Караниколов.

Той поясни, че този инструмент не е идеален и не е пълен, но помага за надграждане на знанията. Според Караниколов към момента около 13% от отпуснатите кредити от ББР могат да се определят като зелени.

Прочетете още:

Възможности и предизвикателства за финансиране на стартъпите

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ