ESG News

Възможна ли е климатичната справедливост?

Eдна погрешна, но историческа сделка за климата се появи от хаоса на COP

Споделяне:

Срещата на върха на ООН за климата едва избегна да завърши в задънена улица. Окончателното решение остави въпросителни относно перспективите за нови усилия за ограничаване на емисиите, пише Bloomberg. Планът за изпълнение, одобрен в египетския курортен град Шарм ел-Шейх, е следствие от напрегнатите спорове сред делегатите в последните часове на COP27.

Не искаме резултат на всяка цена“, заяви Франс Тимерманс пред репортери, придружен от министри от Германия, Австрия, Ирландия и Испания. „ЕС предпочита да няма решение пред лошото решение.“

Годишната среща на върха на ООН за климата е приключвала само веднъж без голямо споразумение. Поради осезаемото изменение на климата, вземането на такова и през тази година придоби спешност. Денонощие след предложението на Тимерманс и ЕС за изход без сделка в Египет, делегати от близо 200 държави на косъм успяха все пак да избегнат задънената улица.

Участниците в COP27 приеха споразумение, което нито задълбочава действията за намаляване на емисиите, нито предприема нови стъпки за запазване на заветната цел от 1.5 градуса по Целзий за затопляне на планетата. Крайният резултат бе създаването на Фонд за загуби и щети, който ще помага на по-бедните страни, засегнати от глобалното затопляне, причинено основно заради действията на богатите нации. Това е сделка, подготвяна три десетилетия, за която мнозина се съмняваха, че ще стане факт на тазгодишната среща.

Успехът е помрачен

Тазгодишната среща не успя да постигне споразумение за поетапното намаляване на изкопаемите горива. Включително не се надградиха ангажиментите за намаляване на емисиите, поети по време на COP26 в Глазгоу.

Много партии – твърде много партии – не са готови да постигнат осезаем напредък в борбата с климатичната криза“, каза Тимерманс след постигането на споразумението на COP27. „Окончателната сделка не е нужната стъпка напред за хората и планетата“.

Това обвинение срещу процеса на ООН e на фона на все по-екстремните метеорологични условия, като мусонните наводнения в Пакистан през това лято например. Природните бедствия взеха най-малко 1700 жертви и причиниха щети, струващи около 30 милиарда долара.

Но предвид енергийната криза, която предизвика световна битка за нови доставки на природен газ, драстични споразумения за ограничаване на емисиите са трудно осъществими.

Окончателният документ на COP27 дойде отчасти заради съгласуваните усилия на петролни държави като Саудитска Арабия и Русия. Те отхвърлиха амбициите за намаляване на въглеродните емисии и ангажименти, които биха възпрепятствали производството на петрол и газ, което подхранва техните икономики. Нациите, произвеждащи нефт, бяха овластени от египетското президентство. То не успя да започне ранни преговори, нито да насърчи доверието между страните. По-важното, не разпространи проектопредложения, които биха могли да формират основата за консенсус.

Напрежение на COP27

Главният пратеник на САЩ по въпросите с климата – Джон Кери – настояваше, че няма как страните да се съгласят да създадат нов механизъм за финансиране до края на конференцията. Най-големият преговорен блок от уязвими нации, известен като G77 + Китай, не отстъпи от исканията си. Богатите страни настояваха развиващите се нации по-интензивно да преследват икономически растеж със зелена енергия и да увеличат усилията за декарбонизация, за да се ограничи затоплянето до 1.5 градуса над прединдустриалните нива.

В края на втората седмица се усети усложнението между развиващите се и развитите страни спрямо новия Фонд за загуби и щети. Компромисите, направени от ЕС и други богати нации, не допринесоха много за излизане от безизходната ситуация. Междувременно се натрупа инерция около призива на Индия към страните да се ангажират да намалят постепенно всички изкопаеми горива.

Шукри осезаемо отсъстваше от процеса – и публично на пресконференции, и зад затворени врати на срещи с делегати. Това влезе в контраст със стила на неговия предшественик в председателството на COP – Алок Шарма, който предприе активен подход към дискусиите на COP26 в Глазгоу миналата година. В четвъртък сутринта делегатите се събудиха с документ от 20 страници, който предоставя набор от опции за окончателно решение. Египетският посланик Ваел Абулмагд по-късно обясни, че той е бил намален от над 50 страници, конкуриращи се предложения, като са пропуснати идеи, които президентството смята за твърде противоречиви.

Засегнатите страни

Всеки възможен ангажимент за поетапно намаляване на нефта и газа, както и на въглищата, представлява интерес за Индия, ЕС и десетки други страни, които подкрепят усилията. Текстът остави някои възможности за бъдещ компромис относно загубите и щетите, вместо конкретното предложение, търсено от блока G77 на развиващите се страни.

Шарма, Тимерманс и Стивън Гилбо, министърът на климата на Канада, прекараха част от четвъртъка, умолявайки Шукри да гарантира, че окончателният резултат от COP27 ще се основава на декларацията от Глазгоу, вместо да се оттегли от нея. Когато лидерите на делегациите се събраха по-късно същия ден, за да оценят напредъка, беше ясно, че има промени в предложението.

Конфликт на интереси

Тимерманс предложи сделка от две части: конференцията да се съгласи да създаде нов фонд за реагиране при загуби и щети, като подробностите ще бъдат уточнени през следващата година, а в замяна страните ще обещаят да постигнат промяна в нивата на глобалните емисии до 2025 г. и постепенно да премахнат всички изкопаеми горива. Предложението на ЕС е подминато от египетското председателство, което в петък сутринта публикува проектотекст на решение. В същото време отново бе пропуснато обещанието за постепенно намаляване на изкопаемите горива, както и ангажимент за пикови емисии до 2025 г.

Всичко друго, освен създаването на Фонд за загуби и щети на преговорите за климата на COP27, е несъстоятелно“, предупреди Шери Реман, министър на климата на Пакистан, говорейки от името на блока G77.

Възникна напрежение заради натиска на много развити нации, включително Германия и други членове на ЕС, да осигурят широка донорска база за всеки нов Фонд за загуби и щети. Въпреки че отговорността трябва да бъде на исторически големите източници на парникови газове, те смятат, че и бързо развиващите се нации, като Китай, също седят зад огромните емисии и трябва да допринесат.

Нуждаем се от система за финансиране, която включва най-големите замърсители”, каза Аналена Бербок, външен министър на Германия.

Малки шансове за успех

Късно в петък министрите от островните страни си тръгнаха. Това съвпадна с официалната крайна дата на конференцията. Делегация от Ботсвана, наред с други, започна да се бори да резервира новите договорености, докато преговорите навлизаха в извънредно време. Разговорите бяха усложнени от диагнозата Covid на Джон Кери в петък, заради която дипломатът е в карантина.

Малко след полунощ в събота някои делегати бяха привикани от египетското президентство за преглед на части от нов текст, фокусиран върху загубите и щетите и усилията за насърчаване на смекчаването на климата. На държавните служители бяха дадени 20 минути да анализират непубликувания материал в затворена стая и им беше забранено да изнасят документите. Според един от служителите това е изключително необичайно.

Гамбитът на ЕС помогна да се измести дебатът относно загубите и щетите, като успешно засили натиска върху САЩ да отстъпят по въпроса. В същото време помогна на богатата на петрол Канада да се откаже от борбата срещу постепенната забрана на изкопаемите горива. Ключовият пробив относно загубите и щетите дойде след текстове, публикувани рано в събота следобед. За да излезе от задънената улица, ЕС предприе необичайната стъпка – да свика „Приятелите на председателството“, избрана група от държави и преговарящи блокове. И така ЕС, САЩ, G77 и Алиансът на малките островни държави се събраха с египтяните за преговорите.

G77, която включва много островни държави, застрашени от покачването на моретата, показа забележителна солидарност в опитите да се създаде Фонд за загуби и щети, който да подкрепя всички развиващи се страни. В извънредната среща ЕС притисна островните държави с въпроса: Наистина ли сте щастливи, че не сте приоритетни за финансиране? Представители на Малдивите поискаха 30-минутно прекъсване, върнаха се в стаята и скъсаха с G77.

В резултат на това окончателната версия на текста за Фонда за загуби и щети е насочена към финансиране на „развиващите се страни, които са особено уязвими към неблагоприятните последици от изменението на климата. Предложението оставя вратата отворена за принос от развиващи се нации, но с големи емисии, като Китай.

Променяйки само няколко параграфа, всъщност получихме нещо, което зачита и двете страни“, каза Еспен Барт Ейде, министър на климата на Норвегия.

Въпреки пробива по отношение на Фонда за загуби и щети сблъсъците относно смекчаването на последиците се засилиха именно в този момент. Делегатите бяха въвлечени в интензивна битка дори за запазване на амбицията за намаляване на емисиите, приета на COP26. Длъжностни лица от Саудитска Арабия настояха за едногодишна работна програма за смекчаване – усилие, което има за цел да затвори разликата между 1.5C и текущата траектория, насочена с почти един градус по-нагоре. САЩ, ЕС и други страни искаха програмата да продължи до 2030 г.

По време на срещата на ръководителите на делегации късно в събота, продължила два часа и половина, американският преговарящ Триг Тали обяви, че страната е готова да отиде още по-далеч и да подкрепи обещанието за „поетапно премахване“ на петрола, газа и въглищата, които не са намалели.

Небалансирани и неприемливи предложения

Когато окончателният текст бе публикуван, след като министрите вече се бяха регистрирали за последна среща около 04.00 ч. сутринта в неделя, нямаше обещание за постепенно намаляване, а беше добавен нов текст за допълнителна защита на интересите на петрола.

Шукри имаше намерение бързо да прокара компромиса за Фонда за загуба и щета. Минути след свикването на сесията, малко преди разсъмване в неделя, с някои служители, които все още спяха в подвижните офис столове отзад, той повдигна текста и поиска приемането му. Няколко мига по-късно това бе направено. Близо 200 нации се съгласиха да създадат Фонд за загуби и щети за уязвимите страни, понасящи тежестта на изменението на климата.

Страните, които искаха да видят по-сериозни цели, все още претегляха възможностите си, включително евентуална намеса, за да изискат вмъкването на ангажименти за емисии, достигащи пик до 2025 г., и постепенно намаляване на изкопаемите горива. След като успешно поискаха половинчасова почивка, за да прегледат новосъздадения текст, делегатите от така наречената Коалиция с високи амбиции, включително Норвегия, Канада и Обединеното кралство, започнаха да обмислят стратегията си.

За момент изглеждаше, че развитите нации ще поставят въпроса на страна, предизвиквайки конфликт, който ще разкрие дълбоките разделения относно темпото на обръщане на света от изкопаемите горива. Но Шукри поднови срещата и започна да чете части от окончателните документи един след друг, като бързо питаше дали има някакви възражения. Мигове по-късно аплодисментите белязаха приемането на основния текст, наречен План за изпълнение на Шарм ел-Шейх.

Всички сме уморени – с изключение, разбира се – на вас, г-н президент“, каза Тимерманс в обръщение няколко минути по-късно, очевидно тънко, завоалирано позоваване на лидерството на Шукри. „Изправени сме пред морална дилема, защото тази сделка не е достатъчна за смекчаване, но алтернативата би била да се отдалечим и по този начин да убием фонд, за който уязвимите страни са се борили толкова упорито в продължение на десетилетия“.

Министърът на външните работи на Тувалу Саймън Кофе обобщи комбинацията от успех и провал, която характеризира края на срещата на върха в Египет.

Измина много време – три дълги десетилетия – и най-накрая постигнахме климатична справедливост“, каза Кофе. Въпреки това, добави той, „не сме постигнали същия успех“ по отношение на емисиите и това „за съжаление превърна Шарм ел-Шейх в пропусната възможност за наистина успешен COP“.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ