ESG News

Устойчивият модел на “Насекомо”, който разчита на природен механизъм

Вижте как отглеждането на насекоми може да бъде устойчив бизнес, без отпадъци

Споделяне:

Мария Александрова се занимава с управлението на иновационните проекти и устойчивостта в „Насекомо“. Компанията оперира от 6 години в България и доскоро бе стартъп, но вече попада в категория scale up – компания, която цели бърз растеж, основан на иновации. „Насекомо“ може също да се нарече „deep tech“ компания, тъй като развива цял спектър от технологии, с които да отглежда и възпроизвежда черната муха войник. Често са наричани биотехнологична фирма. Екипът на „Насекомо“ е от около 65 души, а наскоро компанията спечели най-големия грант за иновативни услуги по плана за възстановяване и устойчивост. Финансирането идва по линия на Европейския съвет за иновации, а “Насекомо” ще получи близо 4,8 млн. лв. за изграждане на център за автоматизиране на целия процес на възпроизвеждане на насекоми.

Печатът за високи постижения е част от над националния механизъм на ЕК за подкрепа на малки и средни предприятия. Изпълнява се от Европейския иновационен съвет като част от програмата на ЕС “Хоризонт Европа”. Селектираните проекти, за които финасирането не е достигнало, получават знак за високо качество и иновативност от Съвета, наречен „Печат за върхови постижения“ и имат силата на препоръка към националните инструменти/програми за финансиране – да подкрепят тези проекти, които ЕК е оценила високо. В България тази препоръка бе приложена и компанията ще има възможност да изпълни своя проект в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост.

Вижте какво разказа още Мария Александрова пред ESGnews.bg за бизнеса с насекоми в България:

България подходящо място ли е за развитие на такъв „екзотичен“ бизнес и какви са най-големите предизвикателства?

„Насекомо“ създава технология за индустриално отглеждане на насекоми, в частност мухата “черен войник“. Тя е една от спектъра насекоми, разрешени за отглеждане. Чрез нея правим процеса биоконверсия, който усвоява нискостойностни суровини от земеделието и ги превръща в протеин за фураж на селскостопански животни и тор за биологично земеделие.

Бизнесът е екзотичен на пръв поглед заради основното действащо лице – насекомите. В нашите ширини и Европа те са смятат за същества, които са вредни за дивата природа. Преди световните войни обаче това не е било така и те често са присъствали на европейската трапеза.

Това, което ние правим с тези насекоми, е всъщност доста познат бизнес. Нашата цел е да създадем начин техният изумителен метаболизъм да се използва и да се управлява в индустриални условия. За целите, за които ние го използваме, смятаме, че можем да донесем така нужната устойчивост в сектора на земеделието.

В страната ни има много добри специалисти в земеделието, богато биоразнообразие, всякакви култури. Тук имаме развити технологии от сектора на роботизация, механизация, автоматизация и за всички тези задачи тук намираме образовани специалисти. Както знаете, България е чудесно място за развитие на стартиращ бизнес, разходите за производство все още са конкурентни спрямо Западна Европа. Всичко това в комбинация е много благоприятна среда. Освен това, стратегически за нашия бизнес България се намира в досег до над 35% от европейското земеделие. Държавите около нас са главни действащи лица в производство на аквакултури и някои земеделски култури, и в този смисъл ние сме някакъв вид хъб в областта на земеделието.

Как отглеждането на насекоми може да се превърне в устойчив бизнес?

На фона на съвременната икономика, ние имаме огромната рядкост да сме устойчив бизнес по замисъл, тъй като самата технология разчита изцяло на един природен механизъм за преработка и повдигане на стойността на материалите. Това, което ние правим, е да усвояваме материали, които в земеделието се смятат за ненужни, но го правим с жив организъм. „Магията“ всъщност е в природния механизъм – ние не добавяме никаква химия към този процес.

Ларвата на тази черна муха войник е изключително ефективна да усвоява храната си и да я трупа като телесна маса, богата на протеини. Тези протеини са прекрасна храна за селскостопански животни – пилета, кокошки, патици, прасета, хищни риби, кучета и котки. Ние заместваме едни съставки на животновъдството, които са обект на една глобална система на производство и доставки, която разсипва планетата – вносът на соя и дива риба. Нашата цел е да разтоварим тази зависимост от вносни суровини и в същото време се обръщаме към суровините в околността. Можем да разгледаме, например, къде наблизо има големи производства на бира, мелници за брашно, алкохол и други, чийто отпадъци са чудесна храна за нашите ларви.

Ние си отглеждаме следващото поколение ларви и го правим все по-добре. Все още няма борба за ресурси, с които да захранваме нашата фабрика с тези ненужни вторични суровини. Откъм технология, ние сме кръгова икономика и няма нищо, което се изхвърля в нашето производство. От гледна точка на технология, предизвикателството е, че отглеждането на насекоми е много интердисциплинарна работа. Не е лесно да намираме толкова специализирани и профилирани кадри. Трудно е от университет да си набавиш нужното знание. Ние търсим млади таланти, които да развиваме. Голямо предизвикателство за биобазираните икономики по принцип е построяване на процесите по начин, който действат в икономиката. Всеки ден ние трябва да сме уверени, че имаме едно и също количество производство на протеин, едно и също качество и всичко това е предизвикателство да се направи в мащаб, защото земеделието има крещяща нужда от тези продукти.

Какви са ползите от извличането на протеини от насекоми? За какво се използва високопротеиновото брашно?

Ларвената фаза на мухата е тази, която е интересна чисто икономически. Протеинът е много чист и е важна храна за всеки жив организъм. Месото на ларвата има много интересен профил на аминокиселини и успяваме да извлечем лоринова киселина с антибактериални свойства за храносмилателния тракт на някои животни. От нея извличаме едно олио, с което можем да правим функционална храна и да подобрим храносмилателното състояние на животните и да предотвратим наличието на болести. Третият ни продукт е т.н. фрас – всичко, което ларвата успява да яде. Фрасът представлява нещо като компост. Ние използваме този остатък, който е много специален микробиом, за производство на тор, който заздравява почвата.

„Насекомо“ притежава редица международни патенти за роботизирани решения за индустриално отглеждане на насекоми. Откъде черпите вдъхновение за тях?

Два са основните фактора – единият е самото насекомо. В нашия екип всички колеги сме там по убеждение и всички имаме дълбоко уважение към черната муха войник. Нашата цел е тази муха да се чувства много добре в нашата фабрика, за да бъдат такива и резултатите. Ние целим да ѝ създадем максимално близки условия до нейния естествен хабитат и тя да бъде щастлива. Всички технологии са насочени в тази посока- насекомите да се чувстват добре вътре, в работните помещения. Факт е, че извън сградата, нашата муха не би издържала дълго на атмосферните условия

Вторият мотив е, че тази индустрия привлича страшно много подкрепа, включително и от ЕК. За алтернативните протеини в момента се говори много, защото нуждата да се разшири блюдото от алтернативи за изхранване е на дневен ред. Като всяко ново нещо, има притеснение как ще работи, как ще присъства в живота ни, но за щастие, експертите са признали, че тази технология е обнадеждаваща и има подкрепа. Секторът привлича много инвестиции и ние с нашите конкуренти трябва да си създаваме сами технологиите са отглеждане на мухите.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл!

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ