ESG News

Снимка: European Union
Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission, EUROPEAN COMMISSION)

Урсула фон дер Лайен: Всяко евро за възстановяване на екосистемите носи поне 8 евро в замяна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен припомни с вдъхновяваща реч защо грижата за околната среда е и грижа за нашето общество

Споделяне:

На 21 септември, по време на събитието „Отброяване до COP15: Знаково събитие на лидерите за положителен към природата свят“, организирано съвместно от ЕС и други партньори, председателят на Европейската комисия държа реч чрез видеосъобщение.

Ключовото обръщение затвърди отново позицията на Европейския съюз относно климатичната криза – Европа се цели нависоко и е готова да направи необходимото за възстановяване на природния капитал. Важно е по този нелек път да действаме заедно и активно да се ангажираме, за да защитим нашата планета.

Урсула фон дер Лайен призна, че експлоатацията на природата не носи негативи само за нея, но и за нас. Нейната уязвимост прави и нас уязвими. Нейното процъфтяване ни прави силни и устойчиви.

След 11 седмици в Монтреал ще се състои голямата Kонференция за биоразнообразието COP15, организирана от ООН. На нея ще се съберат правителства от цял свят, за да се споразумеят за нов набор от цели до 2040 г., свързани с климата. Тези цели ще ръководят глобалните действия за защита и възстановяване на природата. Във връзка с предстоящото събитие от огромно значение за бъдещето на планетата ни, председателят фон дер Лайен се обърна в своята реч към всички световни лидери с апел за обединение и приемане на глобалната сделка за защита на биоразнообразието.

Прочетете цялата ѝ реч:

Снимка: European Union

„Уважаеми дами и господа,

Биоразнообразието означава човешко здраве, продоволствена сигурност и издръжливост на изменението на климата. Около 66% от дивите животни живеят само на около 2% от Земята. Губим природа и биоразнообразие с безпрецедентна скорост. Притискаме природата във все по-малки и по-малки джобове. И ние плащаме цената.

Колкото повече природата е застрашена, толкова по-уязвими ставаме всички ние. Само здравите и разнообразни гори могат да съхраняват вода, въглерод и да предотвратят горски пожари. Само здрави морски екосистеми могат да изхранят нашите хора и да помогнат за регулирането на климата. Ето защо светът трябва да се прицели високо в Монреал за COP15, за да приеме амбициозна глобална сделка за природата.

Доказателствата са огромни. Но икономическата възможност е също толкова убедителна. Световният икономически форум изчислява, че над половината от световното производство зависи от природата и нейните услуги. И като се грижим по-добре за природата, можем да смекчим и адаптираме изменението на климата, често на много ниска цена. Всъщност всяко евро, изразходвано за възстановяване на увредени екосистеми, може да ни донесе поне осем евро в замяна.

Ето защо, след последната ни среща на Leaders Pledge for Nature, предложихме първия европейски закон за възстановяване на природата. И ново законодателство, което да гарантира, че потреблението ни в Европа няма да доведе до обезлесяване в други части на света. Европа е готова да се цели високо. Но трябва да направим това заедно.

И за това вярвам, че се нуждаем от три ключови ангажимента в Монреал. Първо, амбициозна глобална рамка за спиране и обръщане на загубата на биоразнообразие и защита на 30% от сушата и океаните в световен мащаб. Второ, имаме нужда от измерими цели и задачи, подкрепени от справедлива система за мониторинг, за да следим напредъка. И трето, трябва да увеличим финансирането на биоразнообразието от всички източници: публични и частни, вътрешни и международни.

Както обявих миналата година, ЕС удвоява своето глобално финансиране на биоразнообразието, особено за най-уязвимите страни. Насърчавам всички международни донори да отговарят на същото ниво на амбиция.

Това няма да е лесно. Но можем да го направим. Призовавам всички лидери да се съберат, за да приемат амбициозна глобална сделка за защита на биоразнообразието на нашия общ дом.

Нека имаме смелостта да направим това, което е правилно.

И нека го направим сега.

Благодаря Ви.“

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ