ESG News

Упадъкът на растенията във Великобритания и Ирландия

Чуждите видове вече са по-многобройни в дивата природа – а това се отразява върху местните насекоми

Споделяне:

Половината от местните растения във Великобритания и Ирландия са намалели през последните 20 години. В същото време неместните видове вече са по-многобройни в дивата природа, съобщава The Guardian.

Хиляди ботаници от Ботаническото дружество на Великобритания и Ирландия (BSBI) прекарват последните 20 години в събиране на данни за промените в британската и ирландската флора.

Какво съобщава изследването, публикувано в Plant Atlas 2020?

Изследването, публикувано в Plant Atlas 2020, съобщава за последици за местните насекоми и други видове. Те разчитат на растенията, с които са еволюирали заедно.

Местните и археофитите намаляват последователно от 50-те години на миналия век, докато неофитите непрекъснато се увеличават.

Селскостопанските практики и климатичната криза са основните фактори за намаляването на местните растителни видове според учените, които призовават за спешни действия за справяне със загубата.

Упадъкът на растенията

Промените в земеделието от 50-те години на миналия век, като обогатяване с азот и влошаване на местообитанията, са довели до намаляване на видове като хедър и камбанка. Освен това влажните ливади са пресушени, което води до значителен спад в растенията като дяволската краста.

При древните обработваеми диви цветя като царевичен невен се наблюдава 62% спад. Това е така, защото традиционните пасища са повторно засети или прекомерно наторени.

Упадъкът на нашите красиви местни растения е сърцераздирателен и има последствия за всички нас. Загубата на естествени местообитания поради съвременните методи на земеделие през последните 70 години е истинска катастрофа за дивите цветя и всички видове, които зависят от тях ”, каза Крейг Бенет, главен изпълнителен директор на The Wildlife Trusts.

Сред засегнатите видове са насекоми, прилепи и птици.

Но не е твърде късно да спрем тази катастрофа. Новите схеми на правителството за земеделска среда трябва да направят това, което първоначално беше обещано, и да трансформират упадъка на природата в нашия земеделски пейзаж.”

Трябва да се подобри защитата на местообитанията на дивите животни. Включително трябва да се изпълни и обещанието, дадено от правителството на неотдавнашната среща на върха на ООН за биоразнообразието.

Климатичните изменения засягат много видове. Например планински растения като алпийска папрат, алпийска бързина и снежна перла зависят от райони, където снегът лежи късно през пролетта и лятото.
От 3445 различни растителни вида, регистрирани по време на теренна работа, 1692 са местни за Великобритания, докато 1753 неместни вида са открити, които са били умишлено или случайно въведени в дивата природа от хората.

Много от неместните видове произхождат от градини и след това се разпространяват, за да създадат самоподдържащи се популации. Изследователите установиха, че засаждането на неместен смърч унищожава местообитанията на торфените зони, а ситковият смърч, който се регенерира в торфища и мочурища, показва най-значителното увеличение на обхвата от всички регистрирани видове.

Ситковият смърч, търговско горско дърво, има най-голямо увеличение на обхвата от всички проследени видове.

Има много неща, които можем да направим, за да обърнем тези спадове, но най-важното е да увеличим защитата, която растенията получават, да разширим достъпното им местообитание и да поставят техните нужди в основен фокус. Трябва също така да гарантираме, че нашата земя, вода и почва се управляват по-устойчиво, така че растенията и видовете, които разчитат на тях за храна и подслон, да могат да процъфтяват” каза Д-р Кевин Уокър, ръководител на научния отдел на BSBI и съавтор на Plant Atlas 2020.

Прочетете още:

Устойчивостта в данни

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ