ESG News

Учени създадоха ензим за бързо разграждане на пластмаса

Споделяне:

Учени от университета на Тексас са модифицирали естествен ензим, способен в рамките на часове да разгражда опасни за околната среда пластмаси до мономери, съобщава специализираният сайт Phys.org. Само 10% от пластмасовите отпадъци в света се рециклират. Най-популярният метод е изгарянето им. Този процес обаче има своите недостатъци, сред които отделянето на токсични вещества във въздуха.

Търсейки решение на проблема с пластмасовите отпадъци, специалистите са изследвали свойствата на полиетилентерефталата (ПЕТ). Материалът се използва широко при пластмасовите бутилки, опаковки за храни и текстил. На него се падат 12% от отпадъците в света.

Помощ от изкуствения интелект

С помощта на изкуствен интелект инженерите са създали мутация на ензима ПЕТаза. Разработката позволява на бактериите да обработват широкоразпространения полиетилентерефталат в естествени условия.

В някои случаи разграждането на пластмасата до мономери отнема само 24 часа. В природата обаче то може да продължи векове.

Учените вече са подали заявка да патентоват технологията. Те смятат, че разработката може да бъде ефективно решение за рециклиране и екологично производство.

Изследователите от Тексас се надяват, че технологията ще помогне за спасяването на планетата от пластмасов апокалипсис. Сега учените търсят най-добрия начин за използване на ензимите в тази област.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ