ESG News

Търсачките, които ще ви помогнат да запазите околната среда

Всеки, който се е ангажирал да води екосъобразен живот, би могъл да предприеме мерки за компенсиране на въглеродния отпечатък, оставен от неговите онлайн дейности

Споделяне:

Използването на търсачка, която активно се стреми към екологични практики, дава възможност да допринесете за опазването на планетата. Онлайн светът се разширява скорострелно, но този растеж е за сметка на планетата. Всеки, който се е ангажирал да води екосъобразен живот, би могъл да предприеме мерки за компенсиране на въглеродния отпечатък, оставен от неговите онлайн дейности. Ето няколко екологични търсачки, които помагат на околната среда.

1. Ecosia: Садете дървета за по-зелен свят

Ecosia е търсачка, която свързва проекти за повторно залесяване, намаляване на въглеродния диоксид и промени в климата с потребителите си. Дарява поне 80% от печалбите си от заявки за търсене на организации с нестопанска цел, посветени на залесяването и действията в областта на климата.

Потребителското изживяване предлага стандартните функции, които предлага една модерна търсачка – филтри като изображения, видео търсене, карти, автоматични предложения, всичко това в интуитивен и лесен за използване интерфейс. Резултатите от търсенето се захранват от алгоритъма на Microsoft Bing. 

Снимка: Ecosia

При посещението ви на сайта ще забележите зелена икона на дърво в десния ъгъл, показваща броя на заявките за търсене. Ecosia твърди, че можете да засадите дърво на всеки 45 търсения. Иновативната търсачка не само ви помага да търсите в интернет, но също ви предоставя възможности за по-интелигентни и по-устойчиви избори, като поставя икона “зелен лист” до имената на уебсайтовете на природосъобразни организации.

Ecosia се захранва от 200% възобновяема енергия, тъй като слънчевите ѝ панели произвеждат 2 пъти повече енергия, необходима за нуждите ѝ. Търсачката може да бъде използвана с основните браузъри, например Chrome, Safari и Mozilla, като лесно се настройва като начална страница. Поверителността е гарантирана от компанията – потребителите са защитени чрез криптиране на данните за търсене и изхвърлянето им след седмица.

2. OceanHero: Спасете океаните

Пластмасовите отпадъци замърсяват нашите океани и това е актуален проблем. OceanHero е иновативен социален бизнес, който съчетава устойчивото рециклиране, социалното предприемачество и инициативи за опазване на океана. 

OceanHero помага за събирането на рециклируема океанска пластмаса със световна мрежа от организации и местни партньори, които събират, пренасочват и рециклират пластмасови отпадъци от океана, като по този начин ги предпазват от сметища.

Подобни инициативи изпълняват функцията на ефективен механизъм за повишаване  на осведомеността, мотивиране на действия и създаване на възможности за работа в крайбрежните общности. 

Снимка: OceanHero

Употребата на OceanHero оказва въздействие върху доброто състояние на нашите океани и глобални общности. Тяхната търсачка се захранва от Microsoft Bing. Може да включите ,,Океански режим”, за да избирате между различни фонове на началната страница с морска тематика, както и да избирате от няколко опции за персонализиране.

При всяко отваряне на нов раздел, търсене в мрежата или отговаряне на няколко бързи въпроса, потребителят печели цифрови “черупки”. На всеки 100 събрани черупки (или пет заявки за търсене) от търсачката твърдят, че намират една пластмасова бутилка, свързана с океана. 

Ocean Hero е съвместим и с популярните браузъри. Може да се инсталира чрез добавки за браузъри за Chrome, Mozilla и Safari. Не проследява историята на търсенията на потребителите. Компанията използва приходите, генерирани от неинвазивни реклами, за да финансира почистване на океаните от пластмаса в Югоизточна Азия и други райони по света.

3. Ekoru: Допринесете за повторното залесяване и почистването на морето

От появата си пластмасите замърсяват нашите морски екосистеми и допринасят за увеличаване на нивата на въглероден диоксид. Ekoru е алтернативна търсачка, която се стреми да помогне за спасяването на океаните, като се фокусира върху два основни фактора – пластмасовото замърсяване и нивата на въглеродния диоксид.

Ekoru е търсачка, която се захранва от водноелектрическа енергия и при всяко търсене дава възможност да почиствате океана от пластмаса. Търсачката е партньор с организации с нестопанска цел, за да окаже помощ както в почистването, така и в защитата на световните океани чрез презасаждане на ливади с морска трева.

Снимка: Ekoru

Организацията дава 60% от приходите си от реклами в подкрепа на партньори, които участват активно в справянето с проблема със замърсяването на океана и повторното залесяване. Ekoru работи съвместно с мисията Big Blue Ocean Cleanup за премахване на пластмаса и операция Posidonia за залесяване на океаните чрез повторно засаждане на морска трева. 

Страницата за търсене е лесна за използване и има някои наистина удобни опции. Можете да превключвате между различни цветови режими в зависимост от вашите предпочитания, да включите безопасно търсене и дори да видите въздействието на вашия въглероден отпечатък за всеки резултат от търсенето. Като търсачка, фокусирана върху поверителността, тя гарантира анонимността на вашата онлайн дейност, като криптира трафика ви към сайта и не запазва никакви потребителски данни или вашата лична информация за търсене.

Ekoru поддържа множество браузъри с разширения за Chrome, Firefox, Edge и е наличен за мобилни устройства. Търсачката генерира приходи всеки път, когато се щракне върху спонсорирана връзка в резултатите от търсенето, които след това се споделят с нейните партньори с нестопанска цел.

4. Rapusia: Помогнете на планетата

Снимка: facebook/ Rapusia

Rapusia, създадена от Tennis World Foundation, е нова търсачка, която ви дава възможност да подкрепите каузите, които ви интересуват. С всяко търсене печелите сърце, което представлява част от приходите от реклама, които ще бъдат дарени за социални и екологични усилия. Можете да дарите тези сърца за проект по ваш избор в различни категории като спорт, хуманно отношение към животните и социални и екологични каузи.

Rapusia твърди, че 50% от средствата, генерирани от реклами и търсения, в момента се използват за подпомагане на деца в неравностойно положение, осигуряване на безопасна питейна вода на общностите, запазване на резерватите на биоразнообразието и защита на бездомните животни.

Rapusia ви осигурява по-безопасно сърфиране в мрежата, без да съхранява данни за вашите заявки или да предава лична информация на корпоративни рекламодатели. Той е съвместим с основните браузъри като Chrome, Microsoft Edge и Mozilla.

5. Elliot For Water: Дарявайте безопасна питейна вода при всяко търсене

Снимка: Pinterest

Това е сравнително проста екологична търсачка, която се фокусира върху подпомагането на хората в развиващите се нации да получат достъп до чиста вода, като същевременно подкрепя устойчивостта на водоснабдяването.

Elliot For Water има за цел да осигури чиста питейна вода на общностите в развиващите се страни и на нуждаещите се, без да прави компромис с околната среда или културните ценности. Най-малко 60% от приходите, генерирани от реклами в мрежата за търсене, се даряват в подкрепа на базирани на слънчева енергия технологии и продукти, които пречистват водата чрез техники за обезсоляване, напояване и дехидратация.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ