ESG News

Светът трябва да преследва целта за 1.5 градуса

Говоренето за невъзможност за постигане обезкуражава инвестициите и подкрепя изкопаемите горива

Споделяне:

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (MAE), критикува учените и активистите, които твърдят, че тазгодишната среща на върха на ООН е убила надеждите за ограничаване на глобалното затопляне в рамките на 1.5C. Според него становището, че фиксираната в Парижкото споразумение граница е мъртва, идва от „необичайна коалиция“ от учени, активисти и „утвърдени“ представители на индустрията за изкопаеми горива, предава The Guardian.

Спекулацията е политически неправилна

Той е на мнение, че твърденията не допринасят за усилията за пренастройване на световната икономика към нисковъглеродна основа.

Те правят грешка. Привържениците на съществуващите енергийни системи ще бъдат облагодетелствани, ако бъде написан некрологът на 1.5C. Инвеститорите и финансовите институции могат да бъдат отблъснати от идеята, ако се твърди, че целта e неосъществима“, предупреждава той.

Според икономиста настоящите цели на страните за достигане на нетни нулеви емисии на парникови газове ще доведат до повишаване на температурата с 1.7C.

Фактически е погрешно да се каже, че амбицията за 1.5C е мъртва, а ние сме организация, основана на доказателства. Това, което гледам, са числата. Да се ​​каже, че целта от 1.5C е мъртва и че никога няма да достигнем пик в емисиите преди 2030 г., е догматично и според мен не е заключение, основано на данни.“

Резолюцията за постепенно намаляване на изкопаемите горива, предложена от Индия и подкрепена от поне 80 страни, също беше премахната от окончателния текст. Някои страни атакуваха целта за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1.5C над прединдустриалните нива по време на двуседмичната среща на върха COP27. В последните часове на глобалната климатична конференция опитите за стриктно следване на целта от 1.5C бяха отхвърлени поради съпротивата на Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив. В някои моменти Китай и Бразилия се включваха в опозицията.

Последвалите реакции

Обединеното кралство и ЕС бяха разочаровани от резултата. Те настояваха за по-амбициозен ангажимент за 1.5C, което само по себе си изиска да представят по-сериозни политики за постигане на целта. Председателят на COP27 Алок Шарма изрази разочарованието си в заключителните речи на конференцията.

В Глазгоу казах, че пулсът на целта за 1.5 градуса е слаб. За съжаление остава на животоподдържащи апарати и всички ние трябва да се погледнем в огледалото и да помислим дали сме се справили напълно с това предизвикателство през последните две седмици.

Бирол потвърждава, че резултатът от срещата на върха е слаб по отношение на целта, но твърди, че страните все още трябва да продължават да се борят в посока промяна.

От гледна точка на енергетиката, не би било точно да се каже, че глобалният енергиен сектор е получил силен сигнал от COP27. При липсата на такъв, посланието към ключовите участници може да изглежда малко объркано“ , призна той.

Директорът на MAE цитира глобалните инвестиции в чиста енергия от 1.3 трилиона долара и каза, че с настоящите политики инвестициите в чиста енергия ще достигнат 2 трилиона долара годишно до 2030 г. Ако станат факт, това ще бъде увеличение от около 50% спрямо началото на десетилетието. Според него икономиката на прехода към чиста енергия е ясна, като вятърната и слънчевата енергия сега са по-евтини от изкопаемите горива в голяма част от света. А все повече държави се стремят да разширят източниците на чиста енергия като въпрос на националната сигурност. Сумата на инвестициите трябва да се удвои отново, за да се постигне целта за 1.5C.

Това е изключително предизвикателство, но не е недостижимо“, каза Бирол.

Миналата година MAE предупреди, че не трябва да се извършват нови разработки и проучвания за изкопаеми горива, ако светът иска да остане в рамките на 1.5C над прединдустриалните нива. Според прогнозите на организацията глобалните емисии ще достигнат своя пик през 2025 г. Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) каза, че емисиите трябва да бъдат намалени с 45% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г., за да остане глобалната температура в рамките на заложената цел. Срещата на върха на COP27 също така доведе до споразумение за Фонд за загуби и щети, a Бирол каза, че това е „голямо постижение“ и че страните сега трябва да се концентрират върху него.

Много бих искал да видя пари да постъпват в този Фонд възможно най-скоро и във възможно най-значими суми“, каза той.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ