ESG News

COP27 роди климатичен фонд за загуби и щети

Делегатите обаче се провалиха в опитите си да намалят допълнително въглеродните емисии и използването на фосилни горива

Споделяне:

Държавите се обединиха в самия край на срещата на върха за климата за създаването на фонд за подпомагане на бедните страни, засегнати от климатични бедствия. Те обаче не успяха да постигнат споразумение за засилване на усилията за справяне с емисиите, които ги причиняват, съобщава Reuters.

След напрегнати преговори, които продължиха през цялата нощ, египетското председателство на COP27 публикува окончателния текст на сделката и едновременно с това свика пленарна сесия, за да го придвижи бързо.

Но одобрението на специалния Фонд за загуби и щети е едва в началото, а много от най-противоречивите решения относно неговата работа, като например кой и как ще го финансира, остават за следващата година.

Преговарящите не направиха никакви възражения, когато президентът на COP27 Самех Шукри преминаваше през окончателните точки от дневния ред. И малко преди да се зазори над мястото на срещата в египетския курорт Шарм ел-Шейх в неделя, сделката беше сключена.

Въпреки че няма споразумение за по-твърдо намаляване на емисиите, ние приехме това споразумение, защото искаме да застанем до най-уязвимите“, каза министърът на климата на Германия Дженифър Морган.

Делегатите похвалиха пробива в създаването на Фонда, наричайки го “климатична справедливост”, заради целта му да помогне на уязвимите страни да се справят с бурите, наводненията и другите бедствия, подхранвани от рекордните въглеродни емисии, отделяни от богатите нации.

На въпрос на Reuters дали по-голямата амбиция за борба с климата е била компрометирана за постигането на сегашната сделка, главният преговарящ по климата на Мексико Камила Зепеда обобщи настроението сред изтощените преговарящи:

Вероятно. Печелиш, когато можеш.”

Неуспех с фосилните горива

Двуседмичната среща на върха се възприема като тест за глобалната решимост за борба с изменението на климата, в момент когато войната в Европа, сътресенията на енергийния пазар и необузданата потребителска инфлация отвличат международното внимание.

Обявена като “Африканската COP”, срещата на върха в Египет обеща да подчертае тежкото положение на бедните страни, изправени пред най-лошите последици от глобалното затопляне, причинено главно от богатите, индустриализирани нации.

Съединените щати също подкрепиха Фонда за загуби и щети, но пратеникът по климата Джон Кери не присъства на сесията след положителен тест за COVID-19 тази седмица.

Преговарящите от Европейския съюз и други страни казаха по-рано, че са притеснени от усилията за блокиране на мерките за укрепване на миналогодишния пакт за климата от Глазгоу.

Повече от разочароващо е да се види, че закъснелите стъпки за смекчаване и постепенно спиране на изкопаемите енергийни източници са блокирани от редица големи емитенти и производители на петрол“, каза германският външен министър Аналена Бербок в изявление.

Одобрената днес сделка не съдържа точката, поискана от Индия и някои други делегации, за постепенно намаляване на използването на „всички изкопаеми горива“. Вместо това се призовават страните да предприемат стъпки към „поетапно намаляване на енергията от въглища и постепенно премахване на неефективните субсидии за изкопаеми горива“, както беше договорено на срещата на върха COP26 в Глазгоу.

Твърде много страни не са готови да постигнат повече напредък днес в борбата с климатичната криза“, каза шефът на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс, описвайки сделката като „недостатъчна стъпка напред за хората и планетата“.

Текстът също така включва препратка към „енергия с ниски емисии“, което поражда загриженост сред някои, че отваря вратата за нарастващото използване на природен газ – изкопаемо гориво, което води както до емисии на въглероден диоксид, така и на метан.

Това не скъсва напълно с решенията от Глазгоу, но изобщо не повишава амбицията“, каза норвежкият министър на климата Еспен Барт Ейде пред репортери.

Малките островни нации, изправени пред предизвикано от климата покачване на морското равнище, настояваха за Фонда за загуби и щети, но се оплакаха от липсата на амбиция за ограничаване на емисиите.

Признавам напредъка, който постигнахме на COP27“ по отношение на създаването на фонда, каза на пленарното заседание министърът на климата на Малдивите Аминат Шауна. „Но се провалихме в смекчаването… Трябва да гарантираме, че ще увеличим амбицията си до 2025 г. Трябва постепенно да се откажем от изкопаемите горива.“

Пратеникът по климата от Маршаловите острови каза, че е „изтощена“, но е доволна от одобрението на фонда.

Толкова много хора през цялата тази седмица ни казаха, че няма да се получи. Толкова се радвам, че грешаха“, каза Кати Джетнил-Киджинер. „Иска ми се постепенно да спрем изкопаемите горива. Настоящият текст не е достатъчен.“

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ