ESG News

Срещата в Давос приключи, а младите призовават за действие

Бъдещите поколения заслужават свят, в който няма проблеми с неравенствата

Споделяне:

Проблемите и възможностите на 21 век са всеобхватни. Неравенството и липсата на климатична справедливост са многопластови. По време на Световния икономически форум в Давос, именно тази проблематика бе разгледана. От дискусията Youth Calls to Action, става ясно, че преодоляването на тези предизвикателства се уповава на технологията и достъпът до информация.

Как технологията може да допринесе за равенство?

Всеки възприема света през своята призма, след което абсорбира и преработва информацията по индивидуален начин. Езикът, религията и културата на човека, оформят тази призма. Според Джоузеф Солис, по този начин работи и Изкуственият интелект.

Нека мислим за моделите. Защо захранваме моделите с историята, защо да не ги научим за неравенствата и да сме сигурни, че те по някакъв начин ще се коригират. Или поне можем да създадем модели, които да ни кажат кога това се случва? Така че моята работа се опитва да запознае останалите с това, споделя Джоузеф Солис, заместник-куратор, Чикаго.

Той допълва, че когато има лидери с визия, те бързо схващат смисъла на този тип работа.

Мисля, че няколко лидера разбраха идеята. Ние вече създаваме технология, но как да създадем такава, че тя да не допринася за повече болка?

За следващите поколения е жизненоважно да видят свят, в който има равенство, разнообразие и възможност да се включват във важните за обществото дискусии. В приложение може да влезе технологията, която да ангажира истински лидерите, които имат пряк достъп до бизнеса. Частният сектор може да направи много, а организациите могат да направят останалото.

Климатичен активизъм – възможности и предизвикателства

Младите и особено децата страдат от климатична тревожност. Според Доминик Сурис, те често си мислят, че нямат бъдеще.

Колкото си по-млад, толкова по-плашещо е. Мисля, че страна на това е да гледаш решнията, или по-точно какви са решенията.” Доминик Сурис, глобален мислител, Лондон.

Според нея има много подходи, програми и хора, които да са част от решението на проблема. Тя има поглед върху социалните тенденции, политиката и финансите.

Голяма част от това, което правя, и въпросите, които задавам, е как да управляваме средствата и да обединим хората, така че да насочим климатичната справедливост в действие. Няма много пари, които да отиват за климата. Повечето пари отиват за белите хора и мъжките организации в Глобалния север. Така че трябва да има масивна промяна, която трябва да се случи.

Тя допълва, че има голяма пропаст между различните култури и финансирането им.

Климатичната справедливост и справедливият преход са концепции, които по-малко хора биха разбрали. Има редица хора, фондации, донори, които предлагат гъвкаво финансиране. Предприемачите могат да инвестират в младежта и по този начин ще я овластят.

Битката с дезинформацията

Едно от основните чувства, което изпитвах през цялото време в Давос е това чувство на спешност. Има я кризата в доверието, ние се доверяваме на институциите малко. Ние се доверяваме на лидерите много по-малко. Но по-важното е, че ние се доверяваме помежду си много по-малко.” Пратик Кунвар, Съветник за въздействие, център Катманду.

Той допълва, че има много причини за негативната тенденция, например дезинформацията и липсата на медийна грамотност.

Основният извод е колко еднакви сме в мисленето си за извънредната ситуация. Но ние сме много различни в мисленето си за това какви проблеми има и за решението, което можем да предложим.

Според Пратик Кунвар, диспропорцията в средствата и подкрепата са част от проблема.

Инструментите, с които липсата на равенство може да се разреши са два: Единият е по-достъпна технология. Другият е нож с две остриета, както го определя Пратик, който посочва мнозинството млади хора в Глобалния юг, които ако не бъдат обучени какво да правят с предизвикателствата на 21 век, ще се стигне до демографска катастрофа, но ако имат правилното образование, може да се отворят нови хоризонти. 

Достъп до образование

Достъпът до информация и образование е наистина необходим, за да се сложи край на неравенствата.

Достъпът до интернет в Африка е 61%. Основно в главните градове, така че когато си извън тях, нямаш интернет,каза Мариам Нурия Коне, заместник-куратор, Абиджан.

Важен аспект от борбата със справянето с тази пропаст е жените да участват в нея. Важно е когато се взимат решения отгоре да се говори с хората, които са засегнати от тези решения. При взимането на решения е необходимо да има комуникация между хората, които са засегнати от тях. Така те са оптимални.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ