ESG News

Нарастващата суша е един от най-големите рискове за човечеството

Общностите, които са допринесли най-малко за изменението на климата, са най-силно засегнати

Споделяне:

Животът не е възможен без вода“, заяви Тим Уейнрайт, главен изпълнителен директор на международната неправителствена организация WaterAid, пред Euronews Green.

Той допълва, че за да бъде една общност устойчива, тя трябва да има устойчив източник на вода.

Значението на изменението на климата е подчертано както в Топ 10 на риска за следващите две години на Световния икономически форум, така и в Топ 10 на риска за следващите 10 години. Климатичното изменение, което е адресирано в класацията, варира от природни бедствия и екстремни метеорологични явления до загуба на биоразноообразие и колапс на екосистеми. Според Уейнрайт, при половината от рисковете основен проблем e с изчерпването на водния ресурс.

Гигантите на изкопаеми горива „хвърлят хора под автобуса за печалба“, казва Грета Тунберг в Давос.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш посочи, че гигантите за изкопаеми горива пренебрегват науката за климата.

Липсва адаптация към изменението на климата

На международни срещи като тази в Давос често главният фокус е върху намаляването на емисиите на парникови газове, но не толкова върху това как се живее с изменението на климата.

Когато идвам тук, винаги съм леко фрустриран, защото въпреки че е изключително важно да забавим изменението на климата, ние не правим достатъчно, за да живеем с него и да се адаптираме към него“, добавя Уейнрайт.

WaterAid работи в някои от най-бедните общности в света, където влиянието на изменението на климата се усеща най-силно. Миналогодишните опустошителни наводнения в Пакистан и сушите в Източна Африка, доказват за критичната ситуация с водата. Общностите, които имат най-малко отговорност за предизвикването на изменението на климата са най-силно засегнати. На фона на това има и много възможности за инвестиране, за да се гарантира, че те могат да се справят. Подпочвените води – водни резерви, намиращи се под земята в скалите и почвата – са само една от тях.

Има части от света, които имат огромни проблеми с подземните води, особено в Южна Азия. Има други части на света, като Африка, където има огромни водоносни хоризонти“, уточнява Уейнрайт.

Тези подземни водни резерви в момента не се използват, но биха могли да осигурят пет години – или в някои случаи до 20 години – защита срещу суша. Необходими са действия за картографиране на тези подземни води, пробиване на устойчиви кладенци и поддържане на водните системи.

Инвестициите – жизненоважни за устойчивостта

Уейнрайт посочва, че всеки ден хората се свързват с него и му предлагат идеи как да се премахне водата от въздуха или нови подходи към обезсоляването.

Понякога те са полезни, но през повечето време водата страда от хронична липса на инвестиции и други неща, които трябва да имате като добра политическа воля и регулиране“, обяснява той.

Това, което би било наистина полезно, според Уейнрайт, са по-иновативни източници на финансиране. В момента едва 9 % от инвестициите във вода в развиващите се страни идват от частния сектор. В енергетиката тази цифра е 45 на сто.

Нивата на инвестиции, необходими, за да направим света устойчив на изменението на климата във водната зона, са в трилиони. Така че единственото място, откъдето ще дойдат пари, е частният сектор.

Според главния изпълнителен директор на WaterAid, за да извлечете най-доброто от срещи като Давос, трябва да се водят задълбочени разговори, които трябва да прераснат в реални действия.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ