ESG News

5 ползи от ESG за бизнеса

ESG е рамка за съзнателно консуматорство, която помага на бизнеса да привлече инвеститори и да направи бизнес операциите устойчиви

Споделяне:

ESG е рамка за съзнателно консуматорство, която набира огромна популярност в света на бизнеса. Това не е ново явление, а по-скоро продължение на социално отговорното инвестиране. Терминът ESG възниква официално през 2004 г. с публикуването на доклада на Глобалния договор на ООН “Който го е грижа, печели”, напомня изданието techtarget.com.

Социално осъзнатите инвеститори и заинтересовани страни – включително служители, членове на борда, клиенти, регулатори, доставчици и дистрибутори – искат да знаят позицията на компанията по отношение на социално-икономическите фактори и нейните усилия за устойчивост, преди да инвестират.

Създаването на успешна ESG рамка е предизвикателство за всеки бизнес, но една добре замислена ESG стратегия може да помогне. Това е подход за цялата организация, който променя екологичните, социалните и управленските практики на компанията, за да я направи по-устойчива. Днес повече от всякога успехът и растежът на един бизнес са пряко свързани със солидна ESG стратегия. Според Bloomberg Intelligence глобалните ESG активи може да надхвърлят 50 трилиона долара до 2025 г.

Цялостната идея на ESG е създаване на устойчив бизнес, който няма отрицателно въздействие върху околната седа или обществото. Добрата ESG стратегия включва редица фактори за устойчивост – като усилията на компанията за намаляване на въглеродния си отпечатък, преминаване към екология, насърчаване на разнообразието или въвеждане на програми за здраве на служителите. Тя също така се фокусира върху усилията за устойчивост, които са най-важни за бизнеса и са най-лесни за изпълнение.

С други думи, ESG стратегията проправя пътя на компанията да спечели доверието на инвеститорите, да спечели лоялността на клиентите, да намали оперативните разходи и да подобри както управлението на активи, така и финансовото си представяне. Днес ще ви разкажем за 5 ползи от ESG за бизнеса:

1. ESG предлага конкурентно предимство

Компаниите, участващи в ESG, печелят конкурентно предимство. Скорошно проучване на GreenPrint заключва, че 64% от американците са готови да похарчат допълнителни пари, за да купуват от фирми, които насърчават устойчиви продукти.

ESG показателите също са важни за потребителите, служителите, кредиторите и регулаторите. Лидерите на компании, които полагат усилия за подобряване на условията на труд, насърчаване на многообразието, връщане на общността и заемане на позиция по социално-икономически въпроси, играят основна роля в укрепването на репутацията на компанията.

2. Привлича инвеститори и кредитори

Обществените опасения, причинени от пандемията, изменението на климата и злоупотребата с природните ресурси, принуждават кредиторите да насочат погледа си към устойчив бизнес и да отсеят тези с остарели практики – като несправедливи заплати, инвестиции в изкопаеми горива, неустойчиви методи в селското стопанство и производство на нерециклируеми продукти.

Включването на ESG отчитане в отчетите за приходите е тенденция сред бизнеса. Инвеститорите и кредиторите стават силно привлечени от организации, които инвестират в ESG и използват разкрития на ESG, за да хвърлят светлина върху техните усилия за устойчивост. Скорошно проучване на Gallup установи, че 48% от инвеститорите се интересуват от устойчиви инвестиционни фондове.

3. Подобрява финансовото представяне

ESG не само прави бизнеса благоприятен за кредиторите, но може също така да подобри цялостното финансово представяне на компанията. Дори малки усилия към устойчивост – като безхартиен режим, рециклиране или извършване на енергийно ефективни надстройки – могат да подобрят крайния резултат и възвръщаемостта на инвестициите на бизнеса.

За да бъдат в крак с програмите ESG, компаниите трябва да проследяват ключови показатели – като потребление на енергия, използване на суровини и обработка на отпадъци, което в крайна сметка води до намалени сметки за енергия и намаляване на разходите. Компаниите, които остават в съответствие с ESG, са изложени по-малко на глоби, рискове и наказания, което се отразява положително на крайния резултат.

4. Изгражда лоялност на клиентите

Компаниите, които се придържат към принципите на ESG, могат да задържат и привлекат повече клиенти, като са прозрачни и ефективно комуникират своите усилия за ESG на клиентите.

В проучване от 2021 г., проведено от Accenture сред повече от 25 000 потребители в 22 държави, 50% от участниците съобщават, че са променили приоритетите си при пазаруване на марки в резултат на пандемията от COVID-19. Тези потребители са готови да плащат допълнително за марки, които са в съответствие с техните ценности и са по-лоялни към онези, които се отнасят добре към хората. Днешните социално осъзнати потребители искат да знаят какво правят бизнесите, които подкрепят, за по-доброто ни бъдеще.

5. Прави дейността на компанията устойчива

Компаниите, инвестиращи в ESG, могат да поддържат и да се адаптират към непрекъснато променящия се пейзаж. Докато ESG е задължителен само за публично търгувани компании в някои юрисдикции, изглежда се насочва в тази посока и за останалата част от корпоративния свят. Компаниите, които решат да пренебрегнат политиките за ESG сега, може да се наложи да се справят с тях по-късно под формата на правни, регулаторни и репутационни проблеми.

Предприятията, които правилно интегрират ESG принципите в своята същност, идентифицират възможности за спестяване на разходи и се радват на ниска консумация на енергия, намалено разхищаване на ресурси и цялостно намаляване на оперативните разходи.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ