ESG News

Шотландия е първата страна, която забранява десфлуран 

Очаква се Англия да спре използването му до началото на 2024 г.

Споделяне:

Шотландия забрани инхалаторния анестетик десфлуран поради въздействието му върху климата. Това е първата страна в света, която го прави, предава Euronews.

Според Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) газът, който се използва за приспиването на пациенти по време на операция, има до 2500 по-голямо въздействие върху глобалното затопляне от въглеродния диоксид.

Различни болници в други части на Обединеното кралство вече са започнали постепенно премахване на анестетиците. Националната здравна служба в Англия (NHS) планира да спре напълно използването на десфлуран до началото на 2024 г., освен при изключителни обстоятелства. Изчислено е, че това ще намали вредните емисии с около 40 килотона въглерод годишно – което се равнява на захранването на 11 000 домове.

Ще последва ли Европа примера и ще забрани ли десфлурана?

Анестетичните газове десфлуран и севофлуран са хидрофлуоровъглеводороди (HFC) – група химикали, създадени от човека, които постепенно се премахват в ЕС поради тяхното въздействие върху климата.

ЕС планира да забрани употребата на десфлуран от 1 януари 2026 г., освен при изключителни обстоятелства. Например употребата му е необходима, когато не може да се използва друг анестетик по медицински причини.

Какво е въздействието на десфлуран върху околната среда и какви са алтернативите?

Анестетиците представляват 2 до 5 % от въглеродния отпечатък на NHS. Други мощни парникови газове, използвани в тези процедури, включват изофлуран, севофлуран и азотен оксид.

В един ден анестезиолозите могат да произведат до 500 кг еквивалент на въглеродния диоксид, според отдела по анестезия на университета Aneurin Bevan University Health Board (ABUHB). За сравнение средният дневен еквивалент на гражданин на Обединеното кралство е 25 кг.

Десфлуран е основният виновник с 2590 пъти по-голям потенциал за глобално затопляне (GWP) от въглеродния диоксид. Според Центъра за устойчиво здравеопазване с нестопанска цел, при изпaряването на бутилка от 240 ml десфлуран се отделя еквивалента на 886 кг въглероден диоксид,

Междувременно азотният оксид затопля атмосферата почти 300 пъти повече от въглеродния диоксид и остава в атмосферата повече от 100 години. Други анестетични техники, като интравенозни средства и регионална анестезия, предлагат безопасни алтернативи със значително по-малко въздействие върху климата.

Въздействието на анестетиците също може да бъде намалено чрез намаляване на газовите потоци и разработване на технология за улавяне на газовете.

Прочетете още:

Какво поражда дистанцията спрямо климатичните изменения?

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ