ESG News

Шефът на ООН настоява за „надеждни“ обещания за нетна нула

Антонио Гутериш призова бизнес лидерите да избягват зеленото измиване и да следват насоките за отчитане на ООН

Споделяне:

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова бизнес лидерите, събрали се на Световния икономически форум в Давос, да следват принципите, очертани от експертна група, за да направят надеждни и отговорни обещания за нулева печалба.

Организацията на обединените нации и Международната организация по стандартизация стартираха насоките през ноември, за да се превърнат в референтен текст и да помогнат на организациите да създадат солидни планове, като избягват лозунги, реклами и объркване.

Въпреки че компаниите все повече обещават да намалят емисиите на парникови газове възможно най-близо до нула, показателите и критериите, които използват, „често са съмнителни или мътни“, каза шефът на ООН пред делегатите в Давос.

Това оставя вратата широко отворена за екологично измиване“, каза той, имайки предвид необоснованите твърдения на някои фирми, че техните продукти са екологични.

„Представете надеждни и прозрачни планове за преход за това как да постигнете нетна нула – и изпратете тези планове преди края на тази година“, призова още той.

Преходът към нетна нула трябва да се основава на реални съкращения на емисиите – а не да разчита на въглеродни кредити и сенчести пазари“, каза той.

Преходът към зелена енергия на световните икономики беше една от централните теми на форума в Давос, където Европейският съюз заяви, че ще мобилизира държавна помощ, за да попречи на фирмите да се преместят в Съединените щати, като част от своя индустриален план за Зелената сделка.

Гутериш каза, че смисленият ангажимент относно климата, търговията и технологиите между Съединените щати и Китай – в спор по въпроси, вариращи от търговията до правата на човека – е от съществено значение за предотвратяване на конфронтация.

Рискуваме това, което нарекох „Голямото счупване“ – отделянето на двете най-големи икономики в света“, каза той. „Това е последното нещо, от което се нуждаем.“

В коментари за глобалната готовност за нова пандемия, Гутериш каза, че светът не е успял да научи уроците от COVID-19.

Изобщо не сме готови за идването на нови пандемии“, каза той.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ