В продължение на стотици години британците отбелязваха празниците си с френско шампанско. Но с лозята по хълмовете в Южна Англия и нарастващите опасения за устойчивостта, местното производство на пенливи вина се очертава като предпочитаният избор.
Великобритания все още е вторият най-голям вносител в света на шампанско, любимо питие на Уинстън Чърчил, на когото принадлежат думите:
При победа го заслужавам, при поражение – имам нужда от него“.
Но през последните десетилетия покачващите се заради изменението на климата температури осигуриха по-добри условия за отглеждане на грозде в Англия. Качеството се подобри и английското вино вече не е обект на подигравки от съседите на континента, които някога се шегуваха, че има вкус на… дъжд.
В същото време нарастващата загриженост относно въглеродните емисии кара много британски потребители и корпорации да избират местна продукция пред вноса, когато е възможно.
Тези тенденции създават огромен тласък: лозарството сега е най-бързо развиващият се селскостопански сектор във Великобритания и Обединеното кралство засажда лозя с по-интензивни темпове от повечето от най-големите страни производителки на вино в света, предава Ройтерс.
Прогнозите на индустриалния орган WineGB сочат, че Великобритания ще произвежда 22 милиона бутилки вино годишно до 2030 г., което е рязко увеличение от около 12-те милиона бутилки, произведени миналата година.
Има толкова голямо търсене на английско вино, че просто не можем да издържим“, казва оперативният директор и главен винар на Chapel Down Джош Донахай-Спайр.
Две хиляди години след като римляните за първи път донесоха лози във Великобритания, английските винопроизводители се насочват към пазара на шампанско, подчертавайки геоложките прилики на варовитите склонове на Южна Англия с тези на знаменития френския регион.
Най-известните производители на шампанско – в крак с времето
За да не остават назад от времето Taittinger и Pommery, два от най-известните производители на шампанско във Франция, закупиха земя и засадиха лозя в Англия, а най-голямата компания за пенливи вина в света Henkell Freixenet придоби английското винарско имение Bolney през 2022 г.
На миналогодишните награди Decanter World Wine Обединеното кралство спечели най-големия си брой медали. Според винопроизводителите това признание, както и инициативата „купувайте местно“, стимулира продажбите.
Местното е по-добро, но само когато и качеството е добро“, казва Женева Герин, 45-годишна, режисьор на документални филми, която опита Coates & Seely Brut Reserve на събитие в централен Лондон. Питието се произвежда в Хемпшир, на по-малко от 70 мили от столицата.
Сега в Англия има повече от 900 лозови масива. Хектарите са четири пъти повече от 2000 г. насам, заменяйки култури, овощни градини и пасища.
Тъй като сме млада индустрия, можем да поставим устойчивостта в основата на нашия дизайн“, каза Нед Оути, изпълнителен директор на WineGB.
Групата работи по проект, който ще даде ясна картина какъв е въглеродният отпечатък на бутилка английско вино.
По-ниските емисии заради липсата на транспортиране на вносно вино, обаче, се оказват достатъчни, за да спечелят потребителите, обяснява Оути.
Нетна нула
Организаторите на събития вече са поставили сред целите си постигането на нетна нула. Ето защо сервирането на английско вино е един от начините да се демонстрира устойчивост, казва Хамиш Андерсън, главен изпълнителен директор на Tate Enterprises, който управлява бизнеса със събития на художествените галерии Tate.
Клиентите ни питат все повече за устойчивостта. Английското пенливо и тихо вино е част от този разказ“, добавя той.
Английските производители вече осигуряват около 60% от пенливото вино, сервирано на събития, провеждани в Tate, а Андерсън очаква тази стойност да се насочи към 70%.
Английското пенливо вино в момента представлява 25% от продажбите за събития, организирани от Searcys, британска компания за събития, спрямо почти нищо преди пет години, а отговорникът за шампанско във фирмата Мартин Дибен прогнозира, че тази стойност ще достигне 50% през следващите пет години.
Устойчивостта е нещото, което изкушава клиентите“, казва той.
Chapel Down, най-големият производител на вино в Англия, отчете 21% ръст на продажбите през първите шест месеца на 2023 г. и се стреми да удвои приходите от 2021 г. до 2026 г. За да повиши осведомеността за марката, компанията спонсорира събития по крикет и конни надбягвания, а освен това и откри втора винарна за посетители.
Хората идват, могат да видят лозята, да видят почвата, да опитат вината, да направят сами цялата тази връзка и това е наистина силно усещане“, обяснява Донахай-Спайр.
Прочетете още: