ESG News

Сандов: ESG политиките на бизнеса са шансът за България

В следващите няколко години в страната ще се влеят над 10 млрд. лв. за екологични политики по линия на Плана за възстановяване и устойчивост

Споделяне:

Вярвам, че ESG политиките на частния сектор, на финансовия сектор, ще ни помогнат да избегнем част от грешките, които направи Запада, основно със свръх зависимостта си от газа. Това каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на Националната конференция „След утрешния ден: Политики за растеж“, организирана от Economic.bg и Kmeta.bg. Той отчита, че все повече финансови инструменти и кредитни линии се насочват към климатично неутралните политики, а това е шанс за България да догони по-бързо развитието в други държави, като това ще има положително социално отражение.

„Ще се създадат нови работни места, ще има положително регионално значение, защото проектите са децентарлизирани. Ще има положително геополитическо отражение, защото ще дадат възможност България да е по-независима и самостоятелна при енергийната политика“, каза Сандов.

Огромни инвестиции

Министърът разказа по време на конференцията, че през следващите години към България ще се насочи публично-частно финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност около 25 млрд. лв.

„Ако вземем предвид допълнителните финансови средства – заемните средства и частните инвестиции – в българската икономиката в следващите години ще се налеят много пари. Но е много важно до какво развитие водят за регионите, как се разпределят териториално тези средства, така че да няма диспропорции в регионалното развитие“, каза още вицепремиерът.

Според него най-добрата новина е, че 40% от тези 25 млрд. лв. са директно инвестиции във въглеродно неутрални политики. „Като имаме предвид и таксономията за публичните финанси, те не могат да са увреждащи за околната среда, вече говорим за цялостен поглед към зелена икономика“, каза министърът.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ