ESG News

Решение за улеснено паркиране победи в хакатона InnoAirChallenge

Споделяне:

Отборът DayOff с разработеното технологично решение за улеснено паркиране спечели първо място на финала на хакатона “InnoAirChallenge: Справедлив зелен преход и градска мобилност”. Участниците в състезанието трябваше да търсят иновативни решения в няколко основни направления: Мобилността като услуга, Следващото поколение спирки и маршрути на градския транспорт, Улеснено паркиране и ползване на паркомясто, и Нуждата от въвличане на гражданите във взимането на транспортните решения.

Целта на събитието, организирано в партньорство между Асоциация за развитие на София, Столична община и IT компанията DXC Technology, бе да търси смели технологични решения за зеления преход в сферата на градската мобилност в София. То успя да събере на едно място експерти, представители на бизнеса, местната власт и научните среди с отбори от цялата страна и Европа.

Европейската комисия дава възможност и подкрепа на сто града до 2030 г. да извървят своя път към климатична неутралност и по този начин да дадат пример на всички останали да постигнем климатичните цели на ЕС до 2050 г.

“Мобилността е основен фактор в преборването на климатичните предизвикателства“, подчерта зам.-кметът по дигитализация на Столична община Генчо Керезов и окуражи участниците  да бъдат едни от лидерите в тази трансформация през следващите 8 години.

Ние, като най-големият IT работодател в България, сме ангажирани с общността, в която живеем и работим и сме широко отворени към подобряване на средата!“, посочи Мария Шаркова, директор на DXC Technology, благодарейки на всички участници за смелостта и иновативните им идеи.

25 отбора, 9 града, 3 държави

В състезанието, което започна седмица преди финала на 11 ноември, се включиха 25 отбора от 9 града и 3 държави, от които 15 преминаха до финалната фаза на състезанието и представиха своите проекти пред журито и публиката. Участниците имаха възможността да получат напътствия от ментори с експертиза в информационните технологии, градската мобилност, зеления преход и комуникацията.

На финала отборите бяха оценявани от експертно жури с представители на Асоциация за развитие на София, DXC Technology, Столична община, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Центъра за градска мобилност, Националното сдружение на общините в България и Регионалния хъб на Европейския институт за технологии КИК Климат.

Журито отсъди победителите, според следните критерии: Приложимост на проекта, Оценка на съдържанието, Техническо изпълнение и Презентация и защита.

Победители и технологични решения

Решението ParkIT на отбора DayOff бе класирано на първо място от журито и те си тръгнаха с голямата награда. Приложението им използва трениран изкуствен интелект, за да направи улеснено паркирането в реално време като изчислява места за паркиране чрез използване на вече инсталирани камери на ЦГМ по улиците.

Второ място взе G-Force с идеята им за мобилно приложение Sofia Commute за закупуване и презареждане на билети и карти за градския транспорт с възможност за интегрира със съществуващи системи на СО и ЦГМ.

Трето място журито отреди за отбор 1D с идея за платформа с интерактивни карти, която отразява градското преживяване за пешеходци, ползващи градския транспорт, за подобряване на прилежащата инфраструктура.

И трите награди бяха осигурени и връчени от представителите на DXC Technology.

Наградата на публиката, осигурена от Асоциация за развитие на София, присъдена чрез гласуване на повече от 1230 човека онлайн, отиде при ученическия отбор VEMNS Kinetics, които предлагат прототип на кинетична плочка, която при натиск произвежда електричество, чрез използване на електромагнитен генератор, а произведената енергия може да бъде запазена в батерия или да се използва за транспорт.

Асоциация за развитие на София даде и една поощрителна награда на отбор Chaika app от Бургас за краудсорсинг приложение за достъп до култура и избор на маршрути на хора с двигателни увреждания.

DXC Technology също предостави поощрителна награда за ученически отбор RANO за приложение InSofia, сбор от информация за града – услуги, маршрути от велосипеди, места с ремонти, задръствания; информацията може да се подава от граждани или да се събира от градски институции.

Наградите бяха връчени от Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси и здравеопазване на Столична община, Мария Шаркова и Марин Трошанов от DXC Technology, Светлана Ломева от Асоциация за развитие на София.

Европейският проект INNOAIR

Хакатонът е част от поредица в рамките на проекта INNOAIR, финансиран от европейската инициатива Иновативни градски дейности (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове. Той е и част от Програмата на Регионалния хъб на Европейския институт за иновации и технологии КИК Климат.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ