ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Промяна на половите норми, свързани с грижите за дома и семейството

Мъжете са готови да поемат повече задължения, свързани с грижата за деца и възрастни близки хора, както и домакински задачи

Споделяне:

Има значение до колко мъжете и жените вярват, че грижата за дома и семейството е работа само на единия или трябва да е поравно разпределена. Мъжете са готови да поемат повече задължения, свързани с грижата за деца и възрастни близки хора, както и домакински задачи. Вкоренените социални очаквания и липсата на подкрепа обаче, ги обезсърчават да го направят.

Бащите в света‎

Между 70% и 90% от мъжете в 16 от 17-те изследвани страни казват, че се чувстват еднакво отговорни за работата по полагане на грижи като своя партньор, но неравното заплащане и неадекватните правителствени политики означават, че жените все още извършват до седем пъти повече неплатена работа по полагане на грижи в някои страни, според доклада за състоянието на бащите в света.

В доклада са анкетирани близо 12 000 респонденти от държави, сред които Колумбия, Руанда, Южна Африка, Австралия, Ирландия, Китай и САЩ. Установено е, че в световен мащаб мъжете прекарват само 19% от несвободното си време в неплатена работа в сравнение с 55% за жените.

Индия е единственото изключение от изследваните страни, където само 25% от мъжете се чувстват толкова отговорни, колкото партньорът им, когато става въпрос за неплатена работа по грижи. Кампаниите на големите брандове като Ariel и Pampers в Индия изваждат на показ проблема с неравно разпределените домакински отговорности чрез #ShareTheLoad и #ItTakes2.

Ситуацията в България

В проучване, направено от агенция „Тренд“ по поръчка на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) през 2021 година. става ясно, че пандемията от Covid-19 се е отразила негативно на българките. 42% от анкетираните са посочили, че домашните задължения са се увеличили, 37% са имали повече ангажименти, свързани с грижа за възрастни родители или близки, а 25% са декларирали увеличение при задълженията, свързани с образованието на децата.

Причините

Средно заплатите на мъжете по света са с една пета по-високи от тези на жените, затова много домакинства вземат решение, че платената работа на мъжа носи повече в домакинството, се посочва в доклада.

В държави, в които родителският отпуск може да се прехвърля между партньорите, мъжете никога не искат същия размер на отпуска като жените. От анкетираните бащи и майки, които не са искали целия родителски отпуск, който им е предложен, 40% казват, че това се дължи на страха от загуба на работата им, 36% цитират неподкрепящи ги мениджъри и 18% казват, че се притесняват от преценка от приятели и семейство.

Затова една от ключовите политики, които докладът препоръчва, е непрехвърляем и равен родителски отпуск за двамата родители.

Прочетете още:

‎”Стъклена скала”: Нов феномен след счупването на стъкления таван

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ