ESG News

Ново приложение на вятърната енергия

Вятърните турбини са благоприятни за планетата и решение за изменението на климата

Споделяне:

Вятърните турбини отдавна са един от основните методи за производство на чиста енергия. Скоро те може да улавят въглероден диоксид от въздуха и го трансформират за производство на бетон. Неотдавна изследователи откриха, че вятърните турбини могат да се използват за изтегляне на парникови газове от въздуха, съобщава euronews green.

Как биха могли вятърните турбини да премахнат въглеродния диоксид от атмосферата?

Емисиите, произвеждани от фабрики и градове, са концентрирани на височини, които машините, работещи на нивото на земята, трудно биха уловили. Те могат да включват скъп монтаж и разработване на сложни подземни тръбопроводи. Предимството на вятърните турбини е, че могат да достигнат този ръст.

Понякога вятърните паркове всъщност произвеждат енергия в излишък. Ако работят със система за отстраняване на въглерод в допълнение към производството на електроенергия, ще има по-малко загуба на енергия.

Симулации, разработени от изследователи от университета Purdue (Индиана, САЩ), разглеждат как турбините могат да влачат замърсен въздух в следите си и да го насочват в земята за безопасно отстраняване.

“Докато големите, генериращи енергия вятърни турбини се въртят, те предизвикват турбуленция, която издърпва въздуха надолу към вълните зад тях“, казва машинният инженер Лучано Кастило от Purdue пред Science News.

„Това е ефект, който може да концентрира въглеродния диоксид достатъчно, за да направи улавянето възможно, особено в близост до големи градове“.

Изследователите планират да опишат своя метод на среща на отдела по динамика на флуидите на Американското физическо общество в Индианаполис на 21 ноември.

Технологията ще използва течна филтърна система, която улавя въглероден диоксид от въздуха, издухан през вятърната турбина. Това ще го абсорбира във водно-калциев хидроксиден разтвор. След това въглеродният диоксид ще реагира с калциевия хидроксид, образувайки калциев карбонат, който след това може да се използва за производство на бетон и други материали. Изследователите твърдят, че тази технология може да има голямо влияние върху „затварянето на цикъла“ на производството на бетон, което представлява 8% от глобалните емисии на въглероден диоксид.

Има ли недостатъци на проекта?

За да бъде това напълно въглеродно неутрално решение, системата за отстраняване на въглерод трябва да разчита производителността на вятърните турбини.

Разработването им също би изисквало много бъдещо планиране. Повечето турбини имат живот от около 25 години, което ги прави дългосрочна инвестиция, разработването на подземни хранилища би увеличило обхвата на изграждането на вятърен парк, независимо дали е на сушата или в морето.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ