ESG News

Нов вид пластмасово замърсяване е открито на Канарските острови

Пластитарът е токсичен и обединява катранените топчета от петролните разливи с микропластмасите

Споделяне:

Замърсяване на океаните с пластмаса. Микропластмаси. Нефтени разливи. Всеки от тези елементи вече е отделна криза. Но изследователи от Канарските острови са измислили термин за нов вид замърсяване, което откриват в своите изследвания: пластитар. Според учените пластитарът се размива около бреговете на островите и се състои от катранени топчета, често откривани след разливи на петрол, и микропластмаси.

„Вече присъствието на пластмаса в околната среда не е ограничено до микропластмаса или бутилки в морето“, каза Хавиер Ернандес-Борхес, доцент по аналитична химия в университета Ла Лагуна в Тенерифе, цитиран от The Guardian. Той въвежда термина пластитар.

„Сега това ражда нови формации; в този случай такава, която комбинира два замърсителя.“

Учените за първи път забелязаха топчетата катран, покрити с пластмасови фрагменти, преди две години и сега споделиха това тревожно откритие в списанието Science of the Total Environment. Откритието се присъединява към другите нови образувания от пластмасови замърсявания, които превземат морската среда, включително пиропласти (разтопени пластмасови парчета, които приличат на скали) и пластигломерати (натрупване на разтопена пластмаса, парчета базалтова лава и крайбрежни седименти).

Що се отнася до новодефинирания пластитар, той се състои от катранени топчета или парчета лепкав, втвърдяващ се катран от петролни разливи, които събират пластмасови фрагменти във водата.

„Действа като Play-Doh“, обясни Ернандес-Борхес. „И когато вълни, носещи микропластмаса или друг вид морски отломки, се разбият върху скалите, тези отломки се залепват за катрана.

Катранът в крайна сметка се втвърдява, създавайки ново образувание от остатъци от петролни разливи и малки парчета пластмаса от различни източници.

Изследователите откриха пластитара на няколко острова в рамките на Канарските острови и подозират, че тези образувания могат да бъдат намерени и в други части на света. Изследваните пластмасови фрагменти са предимно от полиетилен, най-разпространеният вид пластмаса в световен мащаб. Полиетиленът се използва за всичко – от залепваща опаковка и найлонови торбички до бутилки с перилен препарат и кани за мляко. Среща се и в домакински принадлежности, като играчки и други повсеместни предмети.

Съставът на пластмасата кара изследователите да се тревожат за потенциално токсично излугване в морската среда.

„Полицикличните ароматни въглеводороди (ПАВ), присъстващи в катрана, които са устойчиви органични замърсители, които могат да се натрупват, имат умерена до висока остра токсичност за водните организми. Те могат също да действат като ендокринни разрушители и да бъдат канцерогенни, наред с другото“, предупреждава проучването.

„Комбинацията му с пластмасови материали предполага двойна заплаха за морската екосистема с неизвестни последици за околната среда, тъй като пластмасата може да бъде погълната от морски организми, причинявайки запушване на червата, вътрешни наранявания, оксидативен стрес и увреждане, възпалителни реакции, наред с други големи проблеми.“

Авторите на изследването подчертават, че са необходими повече изследвания на заплахите за околната среда, които този новодефиниран вид замърсяване може да представлява за морския живот.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ