ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Кампанията Race to Zero съвсем изолира въглищата, нефта и газа

Подкрепената от ООН инициатива вече няма да допуска дори миноритарно участие в компании, свързани с изкопаемите горива

Споделяне:

Подкрепената от ООН кампания Race to Zero, стартирана за увеличаване и обединяване на амбициите и действията за климата в световен мащаб, актуализира своите минимални стандарти за членство. От вчера, 15 юни, вече има изисквания за прекратяване на финансирането на изкопаеми горива и лобирането, което противоречи на науката за климата.

Race to Zero стартира от правителството на Обединеното кралство през юни 2020 г. в навечерието на срещата COP26. През последните две години инициативата нараства стабилно, като хиляди отделни субнационални участници, включително фирми и градове, се регистрират в нея.

Вчера кампанията актуализира критериите си за членство след международни консултации. Те влизат в сила незабавно за новоприсъединилите се, докато съществуващите участници ще имат 12 месеца, за да актуализират своите подходи, ако е необходимо.

Към критериите за присъединяване – минималният набор от изисквания за участие в Race to Zero – е добавено изискване за всички членове да „намалят и прекратят всички изкопаеми горива като част от справедлив преход“. На самите големи фирми за изкопаеми горива винаги е било забранено да участват в инициативата, но новото изискване се отнася за всички членове, включително предприятия с миноритарни участия в сектора или които предоставят финансова или друга подкрепа. Race to Zero заявява, че тази промяна служи за изясняване на стандартите, към които винаги се стреми да поддържа.

Бележката за актуализираните критерии гласи, че „фазиране и спиране на изкопаемите горива“ не се отнася до единна универсална дата за всички субекти и сектори, а вместо това трябва да бъде приведена в съответствие с глобален, научно-базиран преход“.

Например, сценарият „нетна нула“ на Международната енергийна агенция за 2021 г. предвижда незабавно спиране на изграждането на нови въглищни централи и постепенно прекратяване на производството на електроенергия от въглища до 2030 г. в страните от ОИСР и до 2040 г. в страните извън ОИСР, както и без нов петрол и газови находища.

Друго ново изискване е всички участници да публикуват план за преход за своите дългосрочни цели за нулеви нетни емисии и целите до 2030 г. Той трябва да описва подробно как ще бъде постигнато намаляване на емисиите, включително финансирането за това. Също така трябва да очертава планове за побратимяване на действия в областта на климата със социална устойчивост, включително информация за повишаване на квалификацията или преквалифициране на работници във високовъглеродни сектори. Правителството на Обединеното кралство е определено да въведе мандат за план за преход за всички големи предприятия в секторите с най-високи емисии през 2023 г. След това е вероятно той да бъде удължен.

Освен това Race to Zero ще изисква от членовете си да „съгласуват своите лобистки и застъпнически дейности с плана за нетна нула чрез проактивна подкрепа на политиките за климата на поднационално и национално ниво в съответствие с критериите на Race to Zero. Темите за лобиране, посочени изрично в насоките за прилагане, включват нисковъглеродна енергия, нисковъглероден транспорт и опазване на околната среда.

В рамките на 12 месеца след присъединяването към Race to Zero, членовете ще трябва да изброят публично своите търговски асоциации и да предоставят информация за своите управленски структури за ангажиране с екологичната политика. Съществуващите членове ще имат време до 15 юни 2023 г. да предоставят същата информация. Race to Zero заяви, че ще поиска от организациите да напуснат търговските асоциации, които „упорстват да не се съобразяват с научните пътища“, и че може да анулира членството, ако организациите не успеят да направят това.

„Призоваваме всички участници в Race to Zero да продължат усилията си или рискуват да бъдат отстранени от състезанието“, се казва в съвместно изявление на Найджъл Топинг и Махмуд Мохилдин, шампиони на високо ниво по климата на COP26 и COP27.

Съобщението само идва дни, след като Net Zero Tracker публикува най-новата си глобална инвентаризация на ангажиментите за постигане на нетна нула. Докладът разкри, че повече от 90% от глобалния БВП вече е покрит от някаква цел за постигане на нетна нула, но че не всички от тези цели са достоверни, научно обосновани и подкрепени с подходящи планове за изпълнение.

Лидерски практики

Освен че актуализира своите минимални изисквания за участие, Race to Zero направи промени в своите „Лидерски практики“ – списък с действия, които трябва да бъдат предприети от организации, които искат да водят прехода към глобална икономика с нулеви нетни емисии. Кампанията очаква всички членове да предприемат „поне някои“ от тези практики.

Практиките, които вече бяха отбелязани преди днешната актуализация, включват разработването на цели, които са по-амбициозни от амбициите за нетна нула, като цели с абсолютна нула или планове за нетни отрицателни емисии.

Новите допълнения са съсредоточени около три ключови теми: природа, овластяване на заинтересованите страни и принос извън техните собствени вериги на стойност и географски местоположения.

По отношение на природата, актуализираните критерии посочват, че водещите организации трябва „да насърчават незабавен принос към опазването на естествените поглъщатели на въглерод – не е задължително да са свързани с въглеродни компенсации или претенции за неутрализация“. Те трябва по-специално да подкрепят опазването и възстановяването на природата чрез инвестиции и сътрудничество. Бизнесът също трябва да „постига и поддържа операции и вериги на доставки без обезлесяване най-късно до 2025 г.“.

Няма определени числени цели за необходимото ниво на участие, но е посочено, че природата трябва да бъде „вградена в сърцето на лидерските практики“.

Междувременно овластяването на заинтересованите страни включва подкрепа за други заинтересовани страни да увеличат собствените си амбиции и да ускорят собствените си действия за смекчаване на емисиите. Race to Zero призовава организациите да възприемат „духа на радикално сътрудничество и справедливост“. Подкрепата може да бъде предоставена под формата на финансиране, изграждане на капацитет, споделяне на знания и/или отваряне на достъп до ресурси.

И накрая, новата информация за лидерските практики подчертава важността на бизнеса да допринася за глобалния преход към нула, извън тяхната верига на стойност и връзки, базирани на местоположението.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ