ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Ледникът „Денят на страшния съд“ се топи с рекордна скорост

Огромната ледена маса излива все повече вода в океана и заплашва с бързо покачване на морското равнище

Споделяне:

Ледникът Туейтс, наричан още „Денят на страшния съд“, губи лед със скорост, невиждана от над 5500 години. Това показва ново проучване, което поражда опасения относно повишаването на глобалното морско равнище, тъй като ледникът е с размерите на Флорида.

Туейтс се превърна във фокусна точка в дългия списък от природни характеристики, застрашени от затоплянето на климата. Ледникът с площ 74 000 квадратни мили, разположен в Западна Антарктида, получи прякора си, когато беше обявено през януари 2020 г., че под него има топла вода.

Новите опасности пред съществуването му бяха подчертани в рецензирано проучване, публикувано в четвъртък в списание Nature Geoscience.

Изследователите стигат до заключението си, след като са анализирали праисторически миди и кости от пингвини на арктическите плажове чрез радиовъглеродно датиране. Тези вкаменелости, които са на повече от 5000 години, са били там, когато Земята е била много по-топла от сега, дори при днешните покачващи се глобални температури. Чрез този процес изследователите биха могли да разберат кога са възникнали тези плажове и местното морско ниво около тях.

Резултатите показват, че ледникът е започнал да губи маса с постоянни темпове преди около 5000 години, като местното морско ниво се е покачвало с 0.14 инча (0.4 см) средногодишно. Но през последните 30 години този темп се е увеличил до 1.57 инча (4 см) годишно – невиждан от 5500 години темп.

„Тези понастоящем повишени скорости на топене на лед може да сигнализират, че тези жизненоважни артерии от сърцето на Западната антарктична ледена покривка са били разкъсани, което води до ускоряване на потока в океана, което е потенциално катастрофално за бъдещото глобално морско ниво в затоплящ се свят“, се казва в изявление Дилън Руд, съавтор и част от инженерния факултет в Imperial College London.

Ледникът вече допринася за покачването на морското равнище, тъй като водата, която се оттича от него в морето Амундсен, допринася за около 4% от глобалното повишаване на морското равнище, според Международното сътрудничество по ледниците Туейтс.

Загубата на лед идва няколко месеца, след като друга група изследователи каза, че източният леден шелф, държащ ледника „Денят на страшния съд“ на място, има пукнатини, които могат да доведат до срутването му през следващите три до пет години.

Евентуалната гибел на ледника може да доведе до повишаване на глобалното морско равнище до един фут (30.5 см) през следващия век, казаха през декември учени от Американския геофизичен съюз, а това заплашва много крайбрежни градове по света.

Изследователите не губят надежда; те казаха, че ще пробиват през ледника, за да събират скали под него, което може да определи дали ускореното топене може да бъде обърнато или не.

„Сега спешно трябва да разберем дали е твърде късно да спрем кървенето“, каза Руд.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ