ESG News

Линията – устойчивият град на бъдещето

Саудитска Арабия строи иновативен град с нулеви въглеродни емисии за 500 милиарда долара

Споделяне:

Правителството на Саудитска Арабия представи революционния проект „Neom” за създаване на устойчив град в пустинята, близост до Червено море, наречен „Линията“ (The Line). Той ще бъде 500 м висок, дълъг 170 км и само 200 м широк, с което ще стане най-дългата сграда в света и на 12-то място по височина. Оптимизираното пространство за живеене ще запази земята за природата, а приоритет ще бъде здравето и благосъстоянието на хората вместо транспорта и инфраструктурата, както е в традиционните градове. За тази цел в този град няма да има коли и вредни емисии.

Справяне с предизвикателствата

„THE LINE ще се справи с предизвикателствата, пред които е изправено човечеството в градския живот днес и ще хвърли светлина върху алтернативните начини на живот. Не можем да пренебрегнем жизнените и екологичните кризи, пред които са изправени градовете по света, а NEOM е в челните редици на предоставянето на нови и въображаеми решения за реши тези проблеми. NEOM ръководи екип от най-ярките умове в областта на архитектурата, инженерството и строителството, за да превърне идеята за изграждане нагоре в реалност”, коментира Негово кралско височество Мохамед бин Салман, престолонаследник и председател на борда на директорите на компанията NEOM.

Градът ще представлява единна структура от две огледални стени, между които ще се помещават девет милиона жители. Устройството на града ще бъде вертикално – на 3 нива, а от единия до другия край на града ще се стига само за 20 минути с високоскоростния влак.

Малък екологичен отпечатък

Екологичният отпечатък на града ще бъде само върху 34 кв.км площ, което ще намали рекордно отпечатъка на инфраструктурата. Ефективно организираният град оптимизира пространството вертикално, разполагайки общностите жители в 3 измерения. Гражданите ще имат достъп до всички необходими съоръжения за задоволяване на своите ежедневни нужди на 5-минутно пешеходно разстояние в специално създадените за тази цел квартали. Те ще включват жилищни, развлекателни и търговски зони, училища и паркове. Ще бъдат създадени 380 000 работни места до 2030 г.

Градът ще поддържа идеален целогодишен климат, позволяващ хората да се насладят на природата, и ще се захранва от изцяло възобновяеми енергийни източници. Животът в „Линията“ ще бъде при нулева гравитация, давайки нова насока на урбанизма. Алтернативният град ще предоставя възможност живот в хармония с природата с множеството си зелени площи и идеалния баланс между слънчева светлина, сянка и естествена вентилация, създавайки микроклиматични пространства.

“Цивилизационна революция”

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман споделя за проекта: „При стартирането на „Линията“ миналата година се ангажирахме с цивилизационна революция, която поставя хората на първо място, основана на радикална промяна в градското планиране. Представените сега проекти за вертикално разположените общности на града ще бъдат предизвикателство за традиционните плоски, хоризонтални градове и ще създадат модел за опазване на природата и подобрена жизнена среда за хората“.

Общата инвестиция за построяването на града ще възлиза на 500 милиарда долара, половината от които ще бъдат осигурени от държавния инвестиционен фонд на кралството, а останалите – от частни инвеститори. До края на 2030 г. проектирането на града трябва да бъде завършено, а самото построяване ще отнеме около 50 години.

Проектът ясно очертава бъдещето на градоустройството – ефективно използване на ресурсите, нулеви емисии и фокус върху хората и тяхното благосъстояние.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ