ESG News

Какво е биовъглен и защо постига такива положителни климатични резултати във ферми и гори?

Той може да премахва парниковите газове директно от атмосферата чрез поглъщане от растенията

Споделяне:

Базираната на природата технология за улавяне на въглерод е особено успешна за намаляване на емисиите на азотен оксид. Биовъгленът може да помогне на фермерите да постигнат нулеви нетни емисии на парникови газове. Неотдавнашен преглед на повече от 200 теренни проучвания в световен мащаб изследва въздействието на базираната на природата технология за улавяне на въглерод върху селскостопанските емисии и резултатите са обещаващи, съобщава Euronews.

Изработен от органични отпадъци, биовъгленът е особено успешен за намаляване на емисиите на азотен оксид, установиха изследователи от Държавния университет на Охайо в САЩ. Проучването, публикувано в научното списание за качество на околната среда, подчертава други предимства на биовъглена, включително способността му да оптимизира почвата.

Авторите се надяват тяхното изследване да помогне за насърчаване на комерсиализираното използване и приемане на биовъглен в земеделието и горското стопанство.

Селското, горското стопанство и използването на земята представляват над 18 процента от глобалните емисии на парникови газове, според нашия World in Data, като 3,5 процента от това се дължи на изгаряне на култури.

Какво е биовъглен?

Биовъглен се създава, когато биомаса, като паднали клони на дървета и растителни остатъци, се нагрява при 200-400°C с малко или никакъв кислород, в процес, известен като пиролиза. Когато фермерите просто оставят растителните остатъци на полето, за да се разложат, само около 10 до 20 процента от остатъчния въглерод се рециклира в почвата. Чрез превръщането му в биовъглен и прилагането му на полето, около 50 процента се съхраняват в стабилни форми.

Този процес намалява емисиите от органични отпадъци, които се изгарят или оставят да се разлагат, като и двата отделят парникови газове. Биовъгленът може също така да премахва парниковите газове директно от атмосферата чрез поглъщане от растенията. Освен това може да се използва като добавка към почвата за подобряване на дренажа, аерацията, здравето на растенията, добива на културите и задържането на вода и хранителни вещества.

Колко ефективен е биовъглен за намаляване на емисиите от земеделието?

Азотният оксид, метанът и въглеродният диоксид са задържащи топлината газове, които причиняват затопляне на земната атмосфера. Чрез намаляване на емисиите при източника, като същевременно се подобри въглеродният поглътител, който ги абсорбира – в този случай въглеродният резервоар в почвата – фермерите могат да постигнат нетни нулеви или отрицателни емисии, установява проучването.

Изследователите стигат до заключението, че средно използването на биовъглен намалява емисиите на азотен оксид с около 18 процента и на метан с три процента. Въпреки че биовъглен сам по себе си не е ефективен за намаляване на въглеродния диоксид, той помага, когато се комбинира с търговски азотен тор или органични материали като оборски тор или компост.

Биовъгленът също има потенциала да намали емисиите на парникови газове от почвите, но е необходима по-дългосрочна работа, за да се проучи това, отбелязва проучването.

Какви са пречките пред използването на биовъглен?

В момента биовъгленът е скъп – струва от 930 до 3065 евро за метричен тон. Има също така ограничени доказателства за неговите ползи и стабилност, поради липсата на широкомащабни, дългосрочни проучвания. Следователно все още не е признат като метод за генериране на въглеродни компенсации.

Но способността на биовъглена да изолира големи количества парникови газове, заедно с допълнителните ползи за фермерите, означава, че той заслужава да бъде преоценен като инструмент за смекчаване на изменението на климата, твърдят авторите на изследването.

Ако успеем да убедим фермерите, че превръщането на биомасата в биовъглен е добро за дългосрочната устойчивост на почвите, икономиката и за околната среда, тогава ще можем да видим широко приемане на тази технология“, казва водещият автор Радж Шреста.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ