ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Какво да очакваме от Ел Ниньо през 2024 г.?

Ел Ниньо може да повиши още температурите през тази година, съобщават от Световната метеорологична организация

Споделяне:

След охлаждането на феномена Ла Ниня, приключил в началото на 2023 г., Световната метеорологична организация (СМО) обяви началото на Ел Ниньо през юли миналата година.

Въздействието на Ел Ниньо върху глобалната температура обикновено се проявява през годината след неговото развитие, в този случай през 2024 г.“, казва генералният секретар на СМО Петери Таалас.

В резултат на рекордно високите температури на сушата и морската повърхност от юни 2023 г. миналата година стана най-горещата в историята. Тази година може да бъде още по-топла, предупреждава Талаас.

Това ясно и недвусмислено се дължи на приноса на нарастващите концентрации на парникови газове, които улавят топлината от човешката дейност”, предава Euronews.

Предишният рекорд беше поставен през 2016 г. и беше резултат от силна година на Ел Ниньо, съчетана с ефектите от изменението на климата. СМО казва, че няма две еднакви събития на Ел Ниньо и това не е единственият фактор, който определя глобалните и регионалните климатични модели.

Ел Ниньо може да доведе до нови наводнения в Америка

Ако тази година се развие силен Ел Ниньо, научният екип на НАСА за промяна на морското равнище казва, че градовете по западното крайбрежие на Америка може да претърпят повече наводнения. Това се дължи на увеличаването на честотата на наводненията при високи приливи, които могат да затрупат пътища и ниско разположени сгради с морска вода.

Анализът на екипа установява, че това може да доведе до пет наводнения „едно на 10 години“ – които имат шанс едно на 10 да се случат през дадена година – тази зима в градове като Сиатъл и Сан Диего. Ла Либертад и Балтра в Еквадор могат да получат до три от тези 10-годишни наводнения.

Извън годините на Ел Ниньо, учените добавят, че този тип наводнения обикновено не се случват на западния бряг на Америка. Но до 2030 г. покачването на моретата и изменението на климата може да ги превърнат в ежегодно явление, без да е необходим Ел Ниньо. Тези градове могат да станат свидетели на до 10 от тези наводнения в годините на Ел Ниньо до 2030 г.

Пресушаване на езерата и задръстване на морските пътища

В другата крайност едно от въздействията, които вече се наблюдават в части от Америка, е интензивната суша. Експертните прогнози казват, че Ел Ниньо, изменението на климата и покачващите се температури на океана могат да се комбинират, за да удължат сухия сезон в Централна и Южна Америка.

Миналия ноември националната метеорологична и хидрологична служба на Перу Senamhi установи, че нивото на водата в едно от най-големите езера в Южна Америка, езерото Титикака, е спаднало със 74 см през предходните седем месеца.

Изключителната сухота и горещина са довели до по-високо от нормалното изпарение на водата и ограничените валежи не са били достатъчни, за да напълнят езерото. С изменението на климата, което се удвоява поради въздействието на естествения Ел Ниньо, езерото Титикака се движи към рекордно ниско ниво.

В края на 2023 г. най-лошата суша от 70 години принуди управлението на Панамския канал (АКТБ) да направи още съкращения на броя на корабите, преминаващи през този жизненоважен воден път. Нивата в езерото Гатун, което е основният източник на вода, използвана в шлюзовата система на канала, паднаха до безпрецедентни нива. ACP казва, че Ел Ниньо е допринесъл за тежката суша.

Комбинация на две метеорологични явления

Рядка комбинация от силен Ел Ниньо в Тихия океан и силна промяна в температурите в Индийския океан може да засили топлината и сушата в Австралия и Югоизточна Азия. Това също ще доведе до наводнения в Източна Африка.

Диполът на Индийския океан (IOD), понякога наричан малкият брат на Ел Ниньо, е в положителна фаза от цикъла си, при която се наблюдава преминаване към ниски температури на изток и топли на запад. Нито едно от климатичните явления не е рядкост, но комбинацията от силен положителен IOD и силен Ел Ниньо е необичайна.

И двете са свързани с по-горещи и сухи условия в Югоизточна Азия и голяма част от Австралия. Когато се появят заедно, това може да доведе до много сухо време и горещи вълни – потенциално водещи до горски пожари – в целия регион. И двата модела са свързани и с по-влажното време в Източна Африка, която се възстановява от няколко години на тежка суша. Това може да означава по-екстремни наводнения.

Ако Ел Ниньо продължи дълго през 2024 г., това може да отслаби индийския мусон, което да доведе до по-малко дъжд. Eкспертите казват, че няма две еднакви събития и изменението на климата добавя ниво на несигурност относно това как този двоен удар може да се сравни с тези, наблюдавани в миналото. Но тъй като се случват на много по-топла планета, всички свързани валежи или суша имат потенциала да бъдат по-екстремни.

Прочетете още:

Най-скъпите климатични бедствия в света през 2023 г.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ