ESG News

Изчистването на „вечните“ химикали от дъждовната вода е възможно

Един иновативен метод може да е решението на дългосрочния проблем

Споделяне:

Технология, разработена в Австралия, извлича вредните вечни химикали от дъждовната вода, като по този начин разрешава една от най-коварните заплахи за човешкото здраве, съобщава Euronews Green. Чрез употребата на слънчевата светлина и химични процеси, се отделят веществата от водата и след това се отстраняват от повърхността.

Високотехнологичното съоръжение, което струва 13 милиона евро, е разположено на депо за отпадъци в Дарвин, Северна Австралия. То може да филтрира токсичните вещества, които се смесват с дъждовната вода и отиват в земята. Районът отдавна се бори с проблема с опасните „вечни химикали“, известни като PFAS, изтичащи в реките и язовирите.

Как работи иновацията?

Пречиствателната станция тук е първото решение за пречистване на PFAS в Австралия, което включва инфилтрат“, казва Джим Хънтър, главен изпълнителен директор на Water and Carbon Group.

Инфилтратът представлява филтрирана вода, от която са отстранени вредните вещества. Инсталацията извлича PFAS и други тежки метали от дъждовна вода с помощта на най-съвременно оборудване. Процесът, известен като нискоенергийно изпарително фракциониране (LEEF), използва минимална енергия и никакви химикали, според Хънтър.

Water and Carbon Group заявява, че технологията работи чрез многоетапно фракциониране на пяна и затворена слънчева дестилираща система за отстраняване на замърсителите от PFAS, което води до значително по-чиста вода. Това е процес, който разделя молекулите в течност.  Обикновено се използва за отстраняване на органични отпадъци от аквариуми. Соларната дестилация използва слънчева светлина, за да отдели водните замърсители.

Цялата вода, която се третира, се използва повторно и напоява на място“, обясни Дейв Лейнстър, ръководител на дизайна на проекта.

Местният съвет на Дарвин приветства завода като успех. Целта е да се разпространи проекта в цяла Австралия.

Какво представляват PFAS?

Пер- и полифлуорираните алкални вещества (PFAS) са вредни химикали, използвани в редица продукти като тигани с незалепващо покритие, опаковки за храни и тоалетни принадлежности. Те са представляват риск за здравето на хората и не се разграждат в околната среда. Високи нива на PFAS са открити в няколко от водните пътища на Дарвин, като Рапид Крийк и река Катрин са силно засегнати. Много от тези вредни химикали идват от купчините боклук и нанасят щети на местната среда. Съдържат се в дъждовната вода, а разграждането им отнема хиляди години.

През август учените установиха, че дъждовната вода почти навсякъде по земята има опасни нива на вечни химикали. Изследователите от университета в Стокхолм откриха токсичните вещества в някои от най-отдалечените места на планетата, включително Антарктида.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ