ESG News

Иновация в Нигерия: Сoларни лампи от електронни отпадъци

Продуктите на компанията се използват главно от малките предприятия, засегнати от проблема с електрозахранването

Споделяне:

При рухване на електроцентралата в Нигерия, цялата страна е потопена в мрак. Тази година това се случва около седем пъти. Това само по себе си е катастрофално за повечето малки предприятия, защото съкращава работните дни. За други това означава да прибягват към по-скъпи генератори, така гарантират непрекъсната мощност и работни часове.

QuadLoop предлага решение

Алтернативата предотвратява гореспоменатите предизвикателства и намалява отпадъците и емисиите. Неговото предприятие , QuadLoop, рециклира части от стари електрически уреди, за да произвежда евтини соларни лампи, произведени в Нигерия.

Компанията използва литиеви батерии от изхвърлени стари лаптопи и ги поставя във фенерите. Също така се използват винтове и екрани, които се използват за корпуса на соларните модули. Продуктите на компанията се използват главно от малките предприятия, засегнати от проблема с електрозахранването.

Тъй като лампите са създадени предимно със стоки втора ръка , те идват само с една година гаранция, но също така и шанс за смяна на батериите.

С грижа за околната среда

Електронните отпадъци са огромен проблем в световен мащаб. Смята се, че само Нигерия е произвела електронни отпадъци на стойност 152 милиона евро през 2019 г.

Макар и литиевите батерии да са чудесен начин за съхранение на енергия, тяхното производство има огромен ефект върху планетата. Чрез повторно използване на батерии от стари електрически уреди, лампите на QuadLoop удължават живота на вече съществуващи продукти и намаляват търсенето на повече литий за производство.

Слънцето в помощ на бизнеса

Една от клиентките на QuadLoop Блесинг Самюел, работи като фризьорка и използва соларната си лампа по време на нощни смени.

Преди да се обърне към иновативната компания, тя работи с генератора си нощем, който е скъп разход за бизнеса ѝ, дори ѝ се е  налагало да отлага недовършената работа за следващия ден.

Освен собствениците на малък бизнес, целевата група  на QuadLoop включва и местни обществени болници, които нямат сигурна електрическа връзка.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ