ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Индира Карталози: Устойчивостта и регенеративните практики трябва да бъдат неразделна част от ДНК на компанията

Да бъдеш лидер за промяната е възнаграждаващо и пълноценно пътуване, заяви пред ESGnews.bg основателят на Sustainability Leadership Kosovo, призната като един от Топ 100 лидери по КСО

Споделяне:

Индира Карталози е директор в Kaleidoscope Futures и преподавател и оценител на курсове в Института за Устойчиво управление в Кеймбридж. Опитът ѝ варира от устойчивост и социални предприятия към правата на човека и трансформиращото лидерство. Индира е основател на Sustainability Leadership Kosovo и е призната като един от Топ 100 лидери по КСО. Тя ще бъде и един от участниците в третото издание на форума ESG&FRIENDS, който ще се проведе под мотото “RE-POSITION, RE-THING, RE-GROW”, на 27 февруари, 2024 в хотел “Хилтън София”. 

Индира, разкажи ни повече за работата си като директор в Kaleidoscope Futures. Каква е целта на организацията?

Kaleidoscope Futures Lab е мозъчен тръст и медийна компания, създадена в Кеймбридж, Обединеното кралство. Чрез нашата работа ние сме посветени на съвместното създаване на бъдеще, в което човечеството и природата процъфтяват. Нашите изследвания, съвместни семинари и медийни проекти ни помагат да създадем мрежа от иноватори в областта на устойчивостта, лидери в индустрията, политици и обществени активисти.

Ние прилагаме холистичен подход, който се справя със сложните предизвикателства на нашето време, като признава, че възстановяването на природата, обществото и икономиката са взаимосвързани цели, които изискват интегрирани решения.

Би ли споделила някои от най-големите си успехи и предизвикателства в твоята работа в областта на устойчивото управление и лидерство?

Предизвикателство е да посоча един пример за успех, тъй като имах привилегията да работя в различни страни заедно с някои забележителни хора. За мен успехът се свежда не толкова до конкретни постижения, колкото до трайното въздействие, което оказвам върху хората, с които си сътруднича.

Чрез моя холистичен подход – независимо дали провеждам семинари, предлагам консултации или преподавам – моят фокус е върху подхранването на лидерство, което катализира промяната. Моята мярка за успех се отразява в трансформиращото въздействие, което оказвам върху лидерите, с които се занимавам – тези, които вървят напред, за да създадат вдъхновяваща работа и да постигнат значително въздействие.

Наскоро си сътрудничих с FRONT, водеща компания за екстериорен и вътрешен дизайн в Косово. Това преживяване подчерта възможността да се срещна с изключителни лидери в компанията и да създадат съвместно пътна карта към проспериращо бъдеще. Изключително удоволствие беше да ръководя и повлиявам на тази стратегическа визия.

Ти си преподавател и оценител в Cambridge Institute for Sustainable Management. Каква роля играят образованието и обучението и как то помага на студентите и професионалистите да развият своите умения за устойчиво управление и лидерство?

По принцип съм съгласна, че образованието и обучението са в основата на уменията за устойчиво управление, като подхранват не само компетентност, но и дълбоко вкоренен ангажимент към устойчивостта като решаваща ценност. Тези инструменти са важни за култивиране на лидерски умения и осигуряване на цялостно разбиране на принципите и предизвикателствата на устойчивостта.

Но теоретичните знания трябва да бъдат допълнени с практическо приложение. Директно в контекста, който представляват лидерите. Този подход е от решаващо значение за обогатяване на поколение от лидери в областта на устойчивостта, които по същество могат да го прилагат в своите процеси на вземане на решения.

Каква е целта на Sustainability Leadership Kosovo?

Sustainability Leadership Kosovo, неправителствена организация, основана през 2018 г., развива всеобхватен подход към устойчивото развитие чрез образование, консултации и изграждане на движение. Ние сме ангажирани в нашето задължение за дългосрочно въздействие и следваме ръководните принципи на процъфтяващи екосистеми и общности.

В сърцевината ни е стремежът към системна промяна – критична за насърчаване на трайни ползи, които са в хармония със споделените ценности на икономиката, обществото и околната среда. Стремим се да дадем възможност на организациите и хората да интегрират устойчивостта в техните основни практики, като ги наставляваме да ръководят трансформацията към икономика с нулеви отпадъци, неутрална по отношение на въглерода и социално справедлива икономика.

Нещо повече, ние основаваме нашите инициативи на научно разбиране и подкрепяме масови движения за осезаеми действия. Една такава инициатива е нашата кампания срещу обезлесяването в Косово, #MoseMerrMalin, която обединява млади лидери и активисти в позиция за възстановяване и промяна на околната среда.

Твоето име се появява в списъка на Топ 100 лидери в корпоративната социална отговорност (КСО). Какво е значението на КСО и как можем да насърчим повече лидери да участват в този тип инициативи?

Можем да насърчим повече лидери, като се фокусираме върху потенциала, който хората внасят. Използвайки експертния опит и разбирането за важността на отговорността – и действайки за общото благо. Така устойчивостта и регенеративните практики се превръщат в нещо повече от мандат; стават неразделна част от ДНК на компанията. Същността на „КСО“ се състои в признаването на тази взаимосвързаност на бизнеса с обществото и околната среда. То надхвърля филантропията и съответствието; става въпрос за създаване на устойчива стойност и насърчаване на култура на етични бизнес практики.

Следователно повече лидери трябва да възприемат стратегии за устойчивост и регенерация. И ние трябва да дадем възможност и да подчертаем това стратегическо значение за стимулиране на иновациите. Защото това привлича и задържа таланта, но също така изгражда лоялност и доверие.

Кои са най-големите предизвикателства, пред които са изправени днешните лидери за постигане на устойчивост в бизнеса и обществото?

Днешните лидери са изправени пред множество предизвикателства при постигането на устойчиви бизнес практики и обществено въздействие. Това пътуване изисква интелигентен баланс между непосредствените бизнес цели и дългосрочното здраве на нашата среда и общности. Наред с всичко останало, лидерите трябва да се ориентират в развиващите се регулации, устойчивите иновации и предефинирането на показателите за въздействие, за да включват околната среда и социалните резултати. Ефективното управление на ресурсите и намаляването на отпадъците също са критични компоненти на тези стратегии, изискващи както креативност, така и строг анализ.

Следователно сътрудничеството стои в челните редици на този подход. Ние трябва да използваме колективния интелект и технологичния напредък за устойчиви решения, които са в съответствие със стабилния икономически растеж. Осигуряване на проспериращо, справедливо и устойчиво наследство за бъдещите поколения.

Каква е твоята визия за бъдещето на устойчивото управление и какви съвети би дала на младите специалисти, които искат да работят в тази сфера?

В моята кариера съм работила и съм се ангажирала с някои от най-маргинализираните общности. Това са преживяванията, които оформиха основните ми ценности и насочиха личната ми визия за кариера. И тези ценности са дълбоко вградени в три ключови елемента: устойчивост, растеж и регенерация. Повече фокусиране върху създаването на смущения за дългосрочно положително въздействие.

В SLK ръководя динамичен екип от млади хора. Те постоянно ме вдъхновяват със своята креативност, новаторска мъдрост и страст към промяната. И понякога предизвикват възприятията ми. Всички ние обаче имаме обща цел, която води нашата работа. Промяната не е просто необходима, но трябва да бъде насочена към създаване на трайно положително въздействие за бъдещите поколения. Това е прилагане на принципите на „добрия предшественик“.

Вярвам, че е важно да подчертая, че моето ключово послание към младите професионалисти е, че истинската стойност на успеха е не само в положителното въздействие, което създавате, но и в това как това ви кара да се чувствате, независимо от контекста, в който работите. Да бъдеш лидер за промяната е възнаграждаващо и пълноценно пътуване!

Очаквайте скоро в ESGnews.bg интервю с проф. д-р Уейн Висер, който ще бъде основен лектор на форума “Re-position, Re-think, Re-grow” на 27 февруари, 2024 в хотел “Хилтън София”!

Прочетете още:

Един от 10-те най-влиятелни ESG експерти в света ще гостува на ESG&FRIENDS

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ