ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Една от най-дълбоките мини в Европа се превръща в гравитационна батерия

Гравитационните батерии могат да предложат рентабилно и дългосрочно решение за съхранение на енергия

Споделяне:

Една от най-дълбоките мини в Европа в малък град във Финландия се трансформира в подземен енергиен склад. Той ще използва гравитацията, за да запази излишната мощност, когато е необходима, предава Евронюз.

Отдалечената финландска общност Пихаярви е на 450 километра северно от Хелзинки. Нейната мина за цинк и мед Пихясалми с повече от 1400 метра дълбочина е изведена от експлоатация, но сега ѝ се дава нов живот от базираната в Шотландия компания Gravitricity.

Фирмата е разработила система за съхранение на енергия, която повишава и намалява теглото, предлагайки това, което според нея са „някои от най-добрите характеристики на литиево-йонните батерии и помпените водни акумулатори“.

Как работи гравитационната батерия?

Когато има излишък от енергия – например от вятърни турбини във ветровит ден – тежестите ще бъдат качени с лебедка нагоре по 530-метровата спомагателна шахта на мината Пихясалми. За генериране на енергия, тези тежести могат да бъдат освободени, превръщайки лебедките в генератори, създаващи или кратък изблик на електричество, или по-бавно изтичане в зависимост от това какво е необходимо.

Гравитационната енергийна система ще може да съхранява 2 MW мощност и да се интегрира в местната енергийна мрежа. Проучване, публикувано от екип от международни изследователи миналия месец, установи, че гравитационните батерии в изведените от експлоатация мини могат да предложат рентабилно, дългосрочно решение за съхранение на енергия, докато светът преминава към възобновяема енергия.

Учени от Международния институт за приложен системен анализ (IIASA) откриха, че изоставените шахти на мините в света могат да съхраняват до 70 TWh енергия – приблизително еквивалента на световното дневно потребление на електроенергия.

Осигуряване на работни места в миньорската общност

Местната общност в Пихаярви е създала компания за развитие, за да насърчи възстановяването на старата мина. Тя току-що подписа споразумение с Gravitricity за трансформиране на старата шахта в първия пълномащабен прототип на технологията на компанията. Прогнозите на компанията са, че това може да стане първото внедряване на гравитационна батерия в Европа.

Този проект ще демонстрира в пълен мащаб как нашата технология може да предложи надеждно съхранение на енергия с дълъг живот, което може да улавя и съхранява енергия по време на периоди на ниско търсене и да я освобождава бързо, когато е необходимо. Този пълномащабен проект ще осигури път към други търговски проекти и ще позволи нашето решение да бъде вградено в дейностите по извеждане от експлоатация на мините, предлагайки потенциално бъдеще за мините, които наближават края на първоначалния си експлоатационен живот“, каза изпълнителният председател на Gravitricity Мартин Райт.

Той също така добавя, че се надява проектът да осигури „работни места с ниски въглеродни емисии“ в район, който значително страда от края на минните операции.

Мината е открита през 1962 г., извличайки повече от 60 милиона тона руда през целия си живот. Някога основен работодател в региона, комплексът затваря през август 2022 г., оставяйки много безработни.

Гравитационната батерия е един от няколко проекти, управлявани от общността в мината, целящи да вдъхнат нов живот на района. Той включва соларна ферма, технологични стартиращи компании и подземна 5G мрежа.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ