ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Помага ли наистина модната индустрия за спасяването на планетата?

Дрехите, изработени от повече от две влакна, засега се считат за нерециклируеми

Споделяне:

Модната индустрия твърди, че продава стоки от „рециклирани материали“. Всъщност те са направени предимно от рециклирана пластмаса, която не може да бъде рециклирана втори път. От една неправителствена организация обаче обясняват, че единственото решение е да се купуват по-малко дрехи.

Във водещия магазин на H&M в Париж е трудно да се намерят дрехи, които не претендират, че са направени от „рециклирани материали“.

Миналата година 79% от полиестера в колекциите на компанията идва от рециклирани материали, а планът за следващата година е всичко да бъде рециклирано.

От шведския гигант за бърза мода заявиха пред AFP, че рециклираният материал позволява на

индустрията да намали зависимостта си от чистия полиестер, произведен от изкопаеми горива“.

Проблемът е, че 93% от целия рециклиран текстил днес идва от пластмасови бутилки, а не от стари дрехи“, каза Урска Транк от кампанията Changing Markets.

С други думи, от изкопаеми горива.

И докато една пластмасова бутилка може да бъде рециклирана пет или шест пъти, тениска от рециклиран полиестер никога не може да бъде рециклирана отново“, каза Транк.

Почти целият рециклиран полиестер е направен от PET (полиетилен терефталат) от пластмасови бутилки, според организацията с нестопанска цел Textile Exchange.

Какво се случва с текстилните отпадъци?

В Европа повечето текстилни отпадъци се изхвърлят или изгарят. Само 22% се рециклират или използват повторно – и повечето от тях се превръщат в изолация, пълнеж за матраци или почистващи кърпи.

По-малко от 1% от тъканта, използвана за производството на облекло, се рециклира в ново облекло“, обявиха от Европейската комисия пред АФП.

Рециклирането на текстил е много по-сложно от рециклирането на други материали, като стъкло или хартия“, казват от Lenzing, австрийски производител, известен със своите дървесни влакна.

Не подлежи на рециклиране

Като начало дрехите, изработени от повече от две влакна, засега се считат за нерециклируеми. Тези дрехи, които могат да бъдат рециклирани, трябва да бъдат сортирани по цвят и след това да бъдат премахнати ципове, копчета и други материали.

Често е скъпо и трудоемко, казват експерти, въпреки че в Европа започват да се появяват пилотни проекти“, казва Лиза Панхубер от Грийнпийс.

Технологията обаче все още е в начален стадий“, според Транк.

Повторното използване на памук може да изглежда като очевиден отговор. Но когато памукът се рециклира, качеството пада толкова много, че често трябва да се изтъкава с други материали, казват експертите, връщайки ни отново към проблема със смесените тъкани.

За да изглади кръга на рециклирането, модните марки вместо това използват рециклирана пластмаса, което пък е повод за гняв и разочарование на хранително-вкусовата промишленост, която плаща за събирането на използваните PET бутилки.

Нека да бъдем ясни: това не е кръговрат“, написаха от индустрията за напитки в унищожително отворено писмо до Европейския парламент миналата година, осъждайки „тревожната тенденция“ на модната индустрия да прави „екологични твърдения, свързани с използването на рециклиран материал“.

Рециклирането на полиестер е друга задънена улица, според Лориан Веяр от мрежата Zero Waste Europe (ZWE).

Много често е смесен с други материали като еластан или ликра, което предотвратява всякакво рециклиране“, настоява тя.

Жан-Батист Султан от френската неправителствена организация Carbone 4 е също толкова осъдителен за полиестера:

От производството до рециклирането му, полиестерът замърсява водата, въздуха и почвата.“

Всъщност екологичните групи настояват текстилната промишленост да спре изцяло производството на полиестер – въпреки че представлява повече от половината от продукцията им, според Textile Exchange.

Въглероден отпечатък

И така, къде свършват всички тези планини от нерециклируеми полиестерни и смесени тъкани, след като западните потребители ги занесат в кофите за рециклиране?

Близо половината текстилни отпадъци, събрани в Европа, завършват на африканските пазари за втора употреба или се изхвърлят в открити сметища, сочат данни на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) от 2019 г.

Други 41% от текстилните отпадъци на блока отиват в Азия, предимно в специални икономически зони, където се сортират и обработват.

Използваните текстилни изделия се преработват предимно в промишлени парцали или пълнежи или се реекспортират за рециклиране в други азиатски страни или за повторна употреба в Африка“, казаха от агенцията.

Ново правило на ЕС, прието през ноември, има за цел да гарантира, че износът на отпадъци се рециклира, а не се изхвърля.

Според неправителствени организации обаче голяма част от европейските отпадъци от дрехи, изпратени в Азия, отиват в „Зоните за експортна обработка“, които са известни с това, че осигуряват беззаконни ексклави, където дори ниските трудови стандарти в Пакистан и Индия не се спазват.

Износът на дрехи в страни с ниски разходи за труд за сортиране също така е кошмар по отношение на въглеродния отпечатък“, каза Марк Минасиан от Pellenc ST, който произвежда оптични машини за сортиране, използвани за рециклиране.

Ужасната истина е, че рециклирането е мит, когато се отнася до дрехите“, настоява потребителският експерт на Грийнпийс Лиза Панхубер.

За нея решението е просто:

Купувайте по-малко дрехи.“

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ