ESG News

Градовете с най-мръсен въздух в световен мащаб

По света има 8 града, в които нивата на фини прахови частици са над 90 микрограма

Споделяне:

Според данни на Световна здравна организация (СЗО), почти цялото световно население (99%) диша въздух с лошо качество. За да се определят градовете с най-мръсен въздух на планетата, са използвани средните норми на концентрация на фини прахови частици PM2.5 от доклада за качеството на въздуха на IQAir.

Един от основните индикатори, които СЗО използва за определяне качеството на въздуха, са именно фините прахови частици. Концентрацията на PM2.5 се отнася до количеството на фините прахови частици с диаметър до 2.5 микрометра в определен обем от въздух.

Фините прахови частици са толкова малки, че могат да проникнат в белите дробове при вдишване, да навлязат в кръвообращението и да засегнат всички основни органи. Според скорошно проучване, те намаляват очакваната продължителност на живота в ЕС с около 8 месеца.

Топ 20 на градовете с най-мръсен въздух

Класацията се оглавява от втория най-голям град в Пакистан – Лахор, където средната концентрация на фини прахови частици е над 97 микрограма. По света има още 7 града, в които тези нива са над 90 микрограма – всички те се намират в Пакистан, Индия и Китай.

Китайският Хотан заема втората позиция, следван от Бхивади, Делхи, Дарбханга и Асопур в Индия, както и Пешавар в Пакистан. Топ 10 се допълва от Нджамена (ЧАД), Ню Делхи и Патна (Индия).

В топ 20 няма европейски представители, като – освен иракската столица Багдад и Файсалабад (Пакистан), той се допълва от осем индийски града.

Цената на лошия въздух

Лошото качество на въздуха е една от причините за ранната смърт, нареждащо се до високото кръвно налягане, тютюнопушенето и нездравословното хранене. Според доклад на Health Effects Institute от 2020 г., общо 6.67 млн. души по света са починали през 2019 г. заради лошо качество на въздуха.

В допълнение към милионите жертви, глобалните щети за здравето, свързани със замърсяването на въздуха, се оценяват на около 8.1 трилиона долара.

Още по темата:

Земята е преминала почти всички безопасни граници за хората

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ