ESG News

Глобална суша: 2022 г. ли е най-сухата в историята?

Споделяне:

Европа и части от Китай преживяха екстремните температури това лято, сухите условия в Африка излагат милиони хора на риск от гладна смърт, а американският Запад продължава да наблюдава постоянна липса на валежи, пише BBC в свой анализ.

Учените казват, че по-топлите и по-сухи сезони вероятно ще се превърнат в норма, но последните няколко месеца ли са били най-сухите в историята?

Колко суха е земята?

Една мярка за суша, използвана от учените, се основава на нивото на влага в почвата, измерено чрез сателитни изображения. BBC e сравнила сухите условия през последните три месеца със средните условия от началото на този век, за да изгради картина на това колко екстремни са били последните метеорологични модели.

Тези данни се основават както на почвените условия, така и на температурните данни, за да се създаде това, което е известно като карта на аномалиите на почвената влага.

Можем да видим, че по-голямата част от Европа е преживяла много по-сухо време това лято от средното за периода 2001 до 2016 г.

На други места в западната част на Китай е много сухо, като много райони изпитват екстремна суша. Части от Субсахарска Африка и САЩ също изпитват критично сухи условия.

Сушата в Европа е „най-лошата от 500 години“

В Европа сушата това лято може би е най-лошата, преживявана на континента от 500 години, според екологичната програма на ЕС Коперник.

В пика на сухия период в края на август почти половин Европа страдаше от „дефицит на влага в почвата“.

Учените казват, че изменението на климата означава, че Европа ще продължи да се сблъсква с по-чести и продължителни суши, а сухите условия тази година са засегнали селското стопанство, транспорта и производството на енергия.

Рейн, основна река и товарен маршрут, спадна до критично ниски нива това лято, причинявайки смущения в корабоплаването и енергетиката.

Периодът между юни и август беше най-горещият в историята, а доклад на ЕС през август прогнозира поне още три месеца на „по-топли и по-сухи“ дни.

Европа е преживявала суши в миналото, но през последните години се наблюдават все по-горещи лета с много високи температурни рекорди.

„Имаме последователни суши през последните пет години и тази година е най-лошата суша в цяла Европа от стотици години“, казва д-р Фред Хатерман от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата.

„Не става въпрос просто за по-малко дъжд, станало е много по-топло, така че общата влажност на почвата е намаляла.“

Суши и наводнения в Китай

Това лято Китай преживя продължителен период на високи температури, който продължи повече от два месеца – най-дългият от началото на записите през 60-те години, според Китайската метеорологична администрация.

Екстремните горещини и сериозната липса на валежи пресушиха най-голямата река в Китай, Яндзъ. През август е имало 60% по-малко валежи в дренажната зона на реката от нормалното, според официални китайски данни.

Въпреки че големи райони в Южен Китай се борят със сушата, проливните дъждове в северните райони доведоха до наводнения. Река Ляо в северен Китай регистрира второто си най-високо ниво на водата от 1961 г.

И в национален мащаб валежите постоянно се увеличават от 2012 г. насам, се казва в годишното проучване на изменението на климата в Китай.

През юли китайското правителство издаде осем предупреждения за суша и повече от 13 000 предупреждения за силни дъждове. През 2019 г. имаше повече от 28 предупреждения за суша и 10 000 предупреждения за силен дъжд за същия период.

Екстремните влажни и сухите условия е характеристика на изменението на климата по целия свят.

Екстремно време: Как е свързано с изменението на климата

„Когато зоните със засушаване се разрастват – като в Сибир и западната част на САЩ – тази вода пада другаде, на по-малка площ, влошавайки наводненията“, казва Питър Глейк, специалист по водите от Националната академия на науките на САЩ.

Предупреждения за глад в Африка

Условията на засушаване в Източна Етиопия, Северна Кения и Сомалия накараха ООН да предупреди, че около 22 милиона души може да са изложени на риск от гладна смърт.

„Сега сме в третата година на много ниски валежи, съчетани с високи температури в тази част на континента“, според Oxfam.

В Сомалия валежите през сезона от март до май са били най-ниските за последните шест десетилетия. И големи части от Демократична република Конго и Уганда също са имали много сухи условия в сравнение със средните.

Но измерванията на влажността на почвата показват как в някои страни, като Южен Судан, Мавритания и Сенегал, е имало сериозни наводнения.

Много части от Южна Африка също са имали много по-високи от нормалните нива на валежи.

Доклад на Световната банка от 2021 г. отбелязва, че като цяло „спрямо 1970 – 1979 г. броят на сушите и наводненията е бил почти три пъти и съответно десетократно повече до 2010 – 2019 г.“.

Суша в САЩ

Условията на засушаване в западната част на САЩ се превърнаха в норма, като регионът преживя години на по-сухо и горещо време.

В доклад, публикуван през февруари, учените казаха, че през последните две десетилетия са наблюдавани най-екстремните условия на суша от 1200 години в Западна Америка.

А това лято горещото и сухо време доведе до горски пожари в няколко щата и спадане на нивата на съхранение на вода.

Езерото Пауъл, вторият по големина резервоар в САЩ, който обхваща Аризона и Юта, е на най-ниското си ниво, откакто е напълнено през 60-те години, според НАСА.

Климатичните модели прогнозират, че регионът ще продължи да има много по-малко валежи от средното през следващите десетилетия.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ