ESG News

Пробив в земеделието: Роботи чистят плевели с лазери

Автономната роботика решава едно от основните предизвикателства в селскостопанската индустрия

Споделяне:

Новаторската технология на Carbon Robotics намира решение на проблема с плевелите с интелигентен земеделски робот, който може да ги идентифицира и след това ги унищожава с високомощни лазери.

Третото поколение автономни роботи на Carbon Robotics – Autonomous Weeder – използва изкуствен интелект (AI) и лазерна технология за безопасно и ефективно навигиране през полета с култури, като елиминира само плевелите.

„Всяка година е по-трудно да се намерят хора, които да вършат тази работа“, споделя пред Seattle Times зеленчукопроизводителят Шей Майерс.

Плевелите са основен проблем на земеделците, защото се конкурират с растенията за пространство, слънчева светлина и хранителни вещества в почвата, както и улесняват работата на насекомите, които вредят на културите.

Химикалите за третиране на плевели могат да убият досадните растения, но също така замърсяват водата и влияят на здравето на почвата. Ръчното плевене е неприятна работа, освен това недостигът на работна ръка е сериозен проблем в тази индустрия.

За разлика от други технологии за плевене, роботите използват високомощни лазери, за да елиминират плевелите от корените чрез топлинна енергия, но без да нарушават почвата. Автоматизираните роботи позволяват на фермерите да използват по-малко хербициди и да намалят значително работата си по премахване на нежеланите растения. Освен това подобряват надеждността и предвидимостта на разходите, добива на културите и елиминират зависимостта от физически работници за плевене.

„Изкуственият интелект и технологиите за задълбочено обучение създават ефективност в различни индустрии и ние сме развълнувани да ги приложим в селското стопанство“, каза главният изпълнителен директор и основател на Carbon Robotics, Пол Майксел. „Фермерите и другите в глобалната верига за доставка на храни въвеждат иновации сега повече от всякога, за да поддържат света нахранен. Нашата цел в Carbon Robotics е да създадем инструменти, които се справят с техните най-предизвикателни проблеми, включително управление и елиминиране на плевели.“

Как работи?

Фермерският робот изглежда като голям куб на колела и докато се движи по редове с култури, неговите 12 камери сканират земята. Бордовият компютър, управляван от изкуствен интелент, идентифицира плевелите, а въглеродните лазери след това унищожават нежеланите растения.

Снимка: Facebook/ Carbon Robotics

Автономният робот може да елиминира повече от 100 000 плевели на час и да плеви от 15 до 20 акра посеви за един ден, докато например един работник може да плеви около един акър от своя лук на ден.

Роботите са преминали бета тестове във ферми за специални култури, работещи на полета с различни култури, включително броколи и лук.

Предимствата

  • Значително увеличение на добива и качеството на културите, тъй като лазерите оставят микробиологията на почвата необезпокоявана
  • Намаляване на общите разходи за ръчен труд, хербициди и торове.
  • Възприемане на регенеративни земеделски практики – елиминиране на нуждата от традиционните химикали, които влошават здравето на почвата и са свързани със здравословни проблеми при хората и другите бозайници.
  • Икономичен път към биологичното земеделие – една от най-големите пречки пред органичната продукция е контролът върху плевелите чрез хербициди.

Голяма инвестиция

Главният изпълнителен директор на Carbon Robotics Пол Майксел каза пред Seattle Times, че този плевящ робот струва стотици хиляди долари, като отказа да посочи точна цена. Все пак са налични и опции за покупка на изплащане. Още през 2021 г. всички налични роботи биват разпродадени, което затруднява дори платежоспособните фермери в набавянето на революционния помощник.

Закупилите вече робота споделят колко са доволни от работата му.

„Това е една от най-иновативните и ценни технологии, които съм виждал като фермер“, каза Джеймс Джонсън от Carzalia Farm в Ню Мексико в прессъобщение. „Очаквам роботите да станат масови поради това колко ефективно се справят с някои от най-критичните проблеми на земеделието, включително прекомерната употреба на химикали, ефективността на процесите и труда“, добави той.

Carbon Robotics е основана през 2018 г. и е базирана в Сиатъл. Тя е пионер в следващата революция в селското стопанство чрез внедряването на автономни роботи. Компанията ще продължи да изследва нови модели роботи и възможности, за да помогне на фермерите да подобрят ефективността и надеждността при различни задачи.

Запишете се за нашия бюлетин

Тагове:

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ