ESG News

ESG&Friends: Зеленият център на Българска фондова борса

Първото събитие на платформата ESGnews.bg – ESG&Friends, се проведе на 12 септември 2022 г.

Споделяне:

Първото събитие на платформата ESGnews.bg – ESG&Friends, се проведе на 12 септември 2022 г.  То събра на неформална среща в София Тех Парк ESG общността – представители на бизнеса, образованието и институциите. Над 120 гости успяха да споделят идеи, да видят най-иновативните решения за устойчиво развитие на водещи компании и да разменят контакти с експерти по темата.

По време на събитието от името на ESGnews.bg бяха връчени грамоти на едни от най-активните лидери и организации в България, които са приели каузата ESG като неизменна част от своя живот и професионална дейност.

Една от тях заслужено получи доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса за принос към ESG развитието в България. Той разказа на гостите на събитието как  ESG практиките водят до устойчивите финанси.

„Зеленият център на Българската фондова борса вече има 40 участници, включително много широк спектър от голям бизнес в България, няколко университета, също и неправителствени организации, с подкрепа от държавата. Всичко това успяхме да направим само за една година, напълно доброволно, без заплащане“

Българска фондова борса в помощ на бизнеса

Моравенов допълни, че ESG е още в процес на развитие, на установяване на стандарти и въвеждане на добри практики. Знаейки, че повечето български бизнеси нямат капацитета да отделят средства за подобряване на ESG представянето си, от БФБ решават да предоставят помощни средства за българския бизнес, които да му асистират в прехода.

Тези средства, или т.нар. три стълба на Зеления център на БФБ, ни представи доц. Моравенов в презентацията си. Това са ESG насоките, отчитането и ESG борсов индекс.

Първият стълб представлява насоките за ESG отчитане, които Зеленият център прие. Те са структурирани в наръчник, който казва в резюме какво трябва да направи една компания, ако иска да е устойчива, как да отчита политиките и набор от показатели, които на този етап изисква Европейският съюз, за да бъде отчетена устойчивостта. Тези насоки ще бъдат подобрявани и в бъдеще.

Вторият стълб представлява интернет инструментът Oxygen, който подпомага компании в ESG отчитанетo. От началото на следващата годината компании с над 500 служители ще са задължени да отчитат устойчивост заедно с годишните си финансови отчети. С това ново изискване компаниите ще трябва да оповестяват устойчивото си развитие, включително и въглеродния си отпечатък. Инструментът Oxygen помага точно в този аспект – да се калкулира въглеродният отпечатък на компаниите, и то не само листнатите на борсата, а всички.

Третият стълб представя партньорството с компанията за финансова информация Refinitiv. По нейната методика Борсата ще направи рейтинг на компаниите. Методиката за влизане в планирания ESG борсов индекс трябва да е готова до края на годината и да започне да действа от 2023 г.

„ESG рейтингите засега са доброволни, но смятам, че те ще се наложат на пазарен принцип. Колкото по-зелени и устойчиви са компаниите, толкова по-лесно и евтино финансиране ще получават“, каза в заключение доц. Моравенов.

 

ESG&Friends се проведе с подкрепата на Филип Морис България, Yettel, Siemens и в партньорство с Eвропейската инвестиционна банка и Българската фондова борса.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ