ESG News

Дни на образованието и действията за климата

Събитие, организирано от „Петъци за бъдеще България“, с цел образоване на младежите по темите, свързани с климата

Споделяне:

„Петъци за бъдеще България“ организира Дни на образованието и действията за климата.

Събитието ще се състои в Културен център G8 (София, ул. Уилиям Гладстон 8) на 24-ти и на 25-ти в Културен център G8 и в социален център Фабрика автономия (София, бул. Ген Едуард Тотлебен 34). Входът е свободен.

Дни на образованието и действията за климата е с фокус към учащите се и през призмата на отворени лекции, дискусии, музика и филми ще се отворят важни теми. Посетителите на събитието ще се запознаят с образователния аспект в екологията, здравеопазването и правосъдието. Демокрацията и правата на животните ще бъдат погледнати през нов ъгъл, а понятията акроекология, дерастеж и едно здраве (one health) ще станат по-познати.

На въпроса „Какво може да се очаква от Дни на образованието и действията за климата“, отговаря организаторът на събитието и активист Мартина Карагьозова:

„Лекции и работилници по интересни теми, които не се засягат в училище и учебната програмата. Лекциите ще бъдат изнесени от младежи, голяма част от тях са доброволци, в различни организация посветени на социални каузи. Това е образование от младите за младите, което е нещо различно от това, което сме свикнали да чуваме. Ние се опитваме освен да разширим учебната програма така, че да я направим по-смислена и по-интересна, за да води до ефективни действия за младите за по-добро бъдеще. Опитваме се по-някакъв начин да ги овластим и да им покажем, че не е задължително просто да получават образование, такова каквото им се предлага. Всъщност те да създават образование и да се учат един от друг. Опитваме се да създаваме едно по-динамично, интересно образование“, сподели активистът Мартина Карагьозова пред ESGnews.bg.

В образователната система в България, темата за климата не се спряга достатъчно често. Събитието, организирано от „Петъци за Бъдеще България“, е с образователна и социална насоченост, но какви промени предлага вашата организация?

„Нашият подход е, освен да действаме встрани, да мотивираме повече млади хора да се присъединят и да водим диалог с министърa на образованието. Ние всъщност водихме такъв миналата пролет. Нашето желание е да бъде дефинирана програма в Министерството на образованието, която да бъде обвързана с климатичното образование. Да бъде изготвена сериозна програма, която да отговаря на хубави и добре подбрани системи, които да са обосновани на науката. Това, което влиза в образователната система, да бъде актуално и научно обосновано и всъщност новото образование да навлезе. В последно време се наблюдават инициативи на ограничен брой училищни институции, но ние вярваме, че трябва да има един критерий, един стандарт.“

 С постоянните промени в правителството има ли затруднение в двустранната комуникация?

„Промените не помагат, тъй като преди да влезем в този безкраен цикъл имахме двустранна комуникация. След като падна правителството миналата пролет, ние пишем писма, но не получаваме отговор“, уточнява Мартина Карагьозова.

„Петъци за бъдеще“ е част от глобалното движение, което е започнато от шведката Грета Тунберг, която през 2018 г. със стачката си активизира ученици по целия свят.  През 2018 г. Грета Тунберг спира да ходи на училище до провеждане на изборите в Швеция. Провокирана от пожарите, причинени от топлинните вълни, тя започва да протестира пред шведското правителство с плакат „Училищна стачка за климата“.  Искането ѝ е правителството да намали въглеродните емисии, в съответствие с Парижкото споразумение. След провеждане на изборите продължава със своята стачка, но само в петък, откъдето идва името на движението –  „Петъци за бъдеще“.

Целта на движението е чрез глобални стачки да провокира обществото да обърне внимание на проблемите с климата. Исканията на движението са към световните лидери и глобалните организации. Организацията „Петъци за в бъдеще“ работи върху гореспоменатите цели, като образова обществото по темата, организирайки шествия и протести. Екологичното движение запознава хората с моделите на дерастеж, социална екология и пряка демокрация.

Идеята, която се подкрепя в тази екологична общност е, че когато има гражданско общество, което да осъществява натиск върху глобалните корпорации и световните лидери, има резултат. Движението се бори за екосоциална справедливост, по-мащабна информираност за проблемите с климата и по-категоричен натиск от страна на обикновените хора.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ