ESG News

Airplane in the windstorm
Airplane in the windstorm

ЕС няма да ограничи използването на частните самолети

След като Комисията по транспорт на ЕС заяви, че няма да ограничи използването на частни самолети, активисти призовават държавите и летищата да се активизират

Споделяне:

Комисията по транспорта на ЕС изключи възможността за забрана на частните самолети, което според активистите е “още една пропусната възможност” за ограничаване на “луксозните емисии”. На срещата на министрите на транспорта на ЕС вчера (1 юни) коалиция от държави от ЕС, водена от Австрия, Франция и Нидерландия, призова блока да затегне правилата си за бизнес авиацията. Но комисарят на ЕС по транспорта Адина Вайне заяви, че “няма намерение” да предлага нови мерки, насочени към частните самолети, преди края на мандата на Комисията през следващата година, пише Euronews.

Това е още една пропусната възможност да се насочим към несправедливите луксозни емисии на свръхбогатите. Но няма нужда да чакаме на ниво ЕС да се забранят частните самолети. Както показва успехът в Амстердам, забраните могат да бъдат въведени и на ниво летище – както и на ниво държава”, казва Магдалена Хойвизер, говорител на Stay Grounded – глобална мрежа от над 200 организации, които се стремят да намалят въздушния трафик.

Амстердамското летище “Схипхол” планира да спре полетите на частни самолети в определени часове на деня в опит да намали емисиите от 2025 г. нататък. Франция, която наскоро забрани вътрешните полети на къси разстояния, също се стреми да ограничи пътуванията с частни самолети чрез тежки данъци и ограничения.

Някои държави-членки обаче твърдят, че е важно да се въведат нови мерки за частните самолети на европейско равнище.

Кои държави призовават за забрана на частните самолети?

Преди заседанието на Съвета по транспорт в четвъртък Австрия, Франция и Нидерландия изпратиха съвместно писмо до ръководителя на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс и комисаря по транспорта, в което ясно изразяват своето мнение.

Тази форма на въздушно пътуване има прекомерен въглероден отпечатък на глава от населението и поради това с право е обект на критика. С оглед на това неотдавнашните призиви за действия, като например въвеждане на забрани за пътуване с частни самолети, са разбираеми и трябва да бъдат разгледани по подходящ начин”, пишат министрите на трите държави.

Според изчисленията на неправителствената организация “Транспорт и околна среда” частните самолети замърсяват от пет до 14 пъти повече от търговските самолети на база брой пътници – и 50 пъти повече от влаковете.

Въпреки сериозните последици от повишаването на емисиите на CO2 в атмосферата, изглежда, че индустрията не се саморегулира. По данни на холандската консултантска компания за опазване на околната среда CE Delft трафикът на частни самолети над Европа е нараснал с 64 % през миналата година.

Белгия и Ирландия също изразиха подкрепата си за по-строги екологични правила за самолетите.

Нашите граждани не биха могли да разберат, ако едно малцинство, използващо частни самолети, може да използва тези самолети без никакви ограничения, с непропорционално въздействие върху климата”, заяви белгийският министър на мобилността Жорж Жилкине.

Белгийският вицепремиер също подкрепя общоевропейска забрана на полетите на къси разстояния по примера на Франция.

Министърът на транспорта на Ирландия Джак Чеймбърс даде по-предпазлива подкрепа на по-строгите правила. Той заяви, че трябва да се проучат “всички разумни възможности”, за да се гарантира, че частните самолети “ще допринесат в пълна степен за постигането на нашите цели в областта на климата”.

Кои европейски държави защитават пътуването с частен самолет?

27-те държави-членки на ЕС далеч не бяха единодушни по въпроса за емисиите от частни самолети – един от редица въпроси, обсъдени на срещата в Люксембург.

Германия подкрепя пазарните мерки, като министърът на транспорта на страната Фолкер Висинг заяви, че авиационният пазар на въглеродни емисии е най-добрият инструмент за справяне с всички авиационни емисии. Междувременно Малта предупреди, че строгото регулиране може да окаже непропорционално въздействие върху икономическото развитие на островната държава.

Трябва да се има предвид, че бизнес авиацията може да служи и като важна транспортна връзка в държави, в които, подобно на Малта, възможностите за бизнес транспорт са ограничени”, заяви малтийският министър на транспорта Аарон Фаругия.

През миналата година в малката държава е регистриран третият най-голям брой частни полети на глава от населението, става ясно от доклада на CE Delft.

В отговор на заявеното от комисар Илейн предпочитание за справяне с авиацията като цяло, а не конкретно с частните самолети, Хьойзиер отвръща: “Нека направим и двете.”

Частните самолети са върхът на несправедливостта по отношение на климата – те няма да липсват на никого, освен на някои богати хора, а за широката общественост това ще бъде важен знак. Знаем, че полетите като цяло са много несправедливо разпределени. 1% от световното население причинява 50% от всички авиационни емисии, докато 80% никога не са стъпвали на самолет”, казва тя.

Заедно с други организации от движението за климата, Stay Grounded призовава за въвеждане на такса за редовни пътници, която да бъде насочена към всички прекомерни полети по “справедлив начин”.

Прочетете още:

Франция забрани три вътрешни полета заради въглеродни емисии

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ