ESG News

Mount Everest - Himalayas
Mount Everest - Himalayas

Климатичните промени изострят условията в Еверест

Ръководителят на туризма в Непал казва, че променливото време води до екстремни условия за туристите 

Споделяне:

Експертите твърдят, че тази година вероятно ще бъде една от най-смъртоносните в историята на планината Еверест. Променливото време, причинено от изменението на климата, е една от основните причини за смъртта на около 17 души. Общо 12 души са загинали по време на експедиции на Еверест през този сезон. Същевременно петима туристи са в неизвестност и се смятат за мъртви, тъй като не е установен контакт с тях в продължение на поне пет дни, пише The Guardian.

Общо тази година през този сезон сме загубили 17 души в планината. Основната причина е промяната на времето. През този сезон метеорологичните условия не бяха благоприятни, бяха много променливи. Климатичното изменение има осезаем ефект върху условията в планината”, категоричен е Юба Радж Кхативада, директор на отдела по туризъм на Непал.

Така тази година ще се превърне в една от най-лошите в историята на смъртните случаи на Еверест, сравнявана единствено със събитията от 2014 г., когато загинаха 17 души, повечето от които бяха местни шерпи, убити от лавина. Средно между 5 и 10 души загиват на Еверест всяка година, но през последните години се наблюдава рязък скок.

Тази година е по-смъртоносна от 2019 г., когато се разпространиха снимки на пренаселеност и “касапница” на Еверест, със стотици алпинисти, чакащи до 12 часа, за да изкачат планината. Общо 11 души са загинали през тази година. Правителството на Непал е критикувано за това, че тази година е издало 479 разрешителни, което е най-големият брой досега. Цената на всяко от тях е 12 000 паунда. Това е основен източник на приходи за малката страна, изпитваща недостиг на парични средства, а правителството не желае да намали броя им.

Нарастващият брой туристи води до катастрофални последици

Нарастващият брой на загиналите идва в момент, когато в понеделник беше отбелязана 70-годишнината от историческото първо изкачване на Едмънд Хилари и Тензинг Норгей на връх Еверест. То поставя началото на световната мания на алпинистите да изкачват най-високия връх в света, като оттогава насам са направени над 10 000 изкачвания, а търсенето на разрешителни за изкачване се увеличава всяка година.

Анг Норбу Шерпа, председател на Националната асоциация на планинските водачи в Непал, заяви, че се издават “твърде много” разрешителни и това оказва натиск върху околната среда в планината.

Моделът на изкачване се е променил, преди това са били калени алпинисти, а сега има много начинаещи, които искат да стигнат до върха на Еверест”, казва Шерпа.

Експерти и известни алпинисти предупреждават, че Еверест, който достига височина от 8848 метра, вече се възприема като “туристическа дестинация” и място за игра на богатите, търсещи силни усещания, дори и на тези с малък опит в катеренето на голяма надморска височина, които са готови да платят до 48 000 британски лири, за да бъдат заведени до върха.

Алън Арнет, алпинист, който изкачи Еверест през 2011 г. и сега редовно пише за условията, заяви, че тази година е била “хаос”.

Основната причина за големия брой смъртни случаи се крие в неопитните клиенти, които не се връщат достатъчно рано. Много компании за водачи нямат изисквания за опит и приемат всеки, като му казват: “Ще ви научим на всичко, което трябва да знаете”. Но когато клиентът изпадне в беда, той може да бъде изоставен, за да спаси живота на помощния персонал. През този сезон видяхме няколко изоставени клиенти, оставени сами в горната част на планината, като някои от тях все още липсват”, каза той.

Човешката дейност също има роля

Засилената човешка дейност в базовия лагер на Еверест, който се намира на ледника Кхумбу, го прави нестабилен и опасен, което влошава опасните условия, вече създадени от глобалното затопляне. Според неотдавнашно проучване ледниците на Еверест са загубили 2000 години лед само през последните 30 години. За да бъдат задоволени нуждите на над 400 алпинисти годишно, през сезона в базовия лагер ще идват около 1500 души, като луксозните съоръжения могат да включват масажи и вечерни забавления. Хеликоптерите вече са често използван начин за достигане до базовия лагер.

Миналата година непалските власти предложиха план за преместване на базовия лагер на по-ниско място в планината, извън изтъняващия ледник. Кхативада потвърди, че се работи по план за промяна на правилата. Този план обаче срещна съпротивата на общността на шерпите, които изразиха загриженост, че това ще добави три часа към изкачването на Еверест и потенциално може да го направи по-опасно. Шерпите заявиха, че има планове да се научи как по-добре да се управлява базовият лагер, вместо да се премества.

За местните хора е голяма въпросителна къде може да бъде преместен”, каза той.

Големият брой алпинисти изостря и проблема с огромното количество боклуци, оставени на Еверест. Въпреки че ситуацията леко се е подобрила след въвеждането на депозит в размер на 3200 лири, който се връща само ако се върнат 8 кг отпадъци, местните водачи казват, че в края на всеки сезон планината все още е затрупана с боклуци, особено с пластмасови отпадъци.

Прочетете още:

Смъртоносните наводнения в Италия са доказателство за рисковете от климатичните промени

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ