ESG News

ЕК подготвя закон за повече рециклирана пластмаса в опаковките

Комисията си поставя амбициозни цели, но индустрията предупреждава да не се прекалява с изискванията

Споделяне:

Едва 5% от пластмасата в опаковките е идвала от рециклирани материали през 2019 г., показват данните на индустриалната група Plastic Europe. Продажбата на вторичните материали е предизвикателство заради доминацията на по-евтините и по-висококачествени първични доставки, пише EUROACTIV.

Очаква се Брюксел да повиши търсенето на рециклирана пластмаса чрез разширяване на целите за повторно използване в продуктите за еднократна употреба. Предложение в тази посока ще бъде представено на 30 ноември като част от преразглеждането на директивата на ЕС за опаковките и отпадъците от опаковки.

Какво предвижда директивата

Директивата ще изисква всички пластмасови опаковки, пускани на пазара на ЕС, да съдържат определено минимално количество рециклирано съдържание, възстановено от пластмасови отпадъци след употреба, считано от януари 2030 г.

Целите все още може да се променят преди официалното публикуване на предложението, но е предвидено да растат до 2040 г. 

Драфтът предвижда до 2030 г.:

  • 25% за пластмасови опаковки за храна (50% от 2040 г.);
  • 50% за пластмасови бутилки за напитки за еднократна употреба (65% от 2040 г.);
  • 45% за други пластмасови опаковки (65% към 2040 г.).

Така Брюксел иска да даде тласък на пазара за рециклирана пластмаса, като налага минимално количество рециклиран материал в новите опаковки.

Според генералния секретар на EuRIC Еманюел Катракис, за да има рециклирано съдържание, трябва да има индустрии, които да го купуват.

Вече има изисквания за рециклирано съдържание в пластмасовите бутилки, изработени от полиетилен терефталат (PET) съгласно директивата на ЕС за пластмасите за еднократна употреба. В нея е предвидено 25% от бутилките да идват от рециклирана пластмаса до 2025 г., като процентът ще се увеличи до 30% до 2030 г. Въпреки това производителите на картонени опаковки за напитки казват, че целта не трябва да надвишава 30%.

Всяка цел над това ще създаде несъответствия с директивата за пластмасите за еднократна употреба”, предупреждава Аник Карпентиер от Алианса за картонени опаковки за напитки и околната среда (ACE). 

Картонените кутиии за напитки са трудни за рециклиране. Те съдържат добавени слоеве от алуминий и пластмаса. Така се гарантира, че съдържанието е защитено от влага и въздух и по-дългия срок на годност. Има техники за отделяне на пластмасите от влакната, но те все още не са внедрени в голям мащаб.

Индустрията за картонени опаковки за напитки до момента е инвестирала около 200 милиона евро за рециклиране. Планът е да вложи между 120 – 150 милиона евро до 2027 г., основно в съоръжения за рециклиране на полимери и алуминий.

Екодизайнът наистина е друг наистина важен фактор за увеличаване на степента на рециклиране на неща като многопластови опаковки“, каза Майк Търнър, управляващ директор на Европейската асоциация на производителите на картонени опаковки.

Казус с опаковките за храни

Друго предизвикателство при използването на рециклирана пластмаса е уверението, че е безопасна за използване в опаковките на храните.

Така се гарантира, че вторичните суровини не съдържат токсини”, казва Дорота Напиерска, участник в кампанията Zero Waste Europe.

Според нея политиците трябва да се съсредоточат повече върху повторната употреба, в противен случай „това може да оправдае масовата употреба на решения за еднократна употреба, стига те да бъдат рециклирани“.

Количеството рециклирана пластмаса, разрешено да се използва в материали, които влизат в контакт с храни, е ограничено, казва Карпентиер пред EURACTIV. Следователно от съображения за безопасност може да не е най-добрият вариант, твърди тя.

През 2019 г. приблизително 41%  пластмасови опаковки са били рециклирани в ЕС, което е силен аргумент за целите за рециклираното съдържание.

Въпреки това EuRIC изисква от Европейската комисия да приложи изискването за рециклирано съдържание към други видове материали.

Това не е само въпрос на справедливост, а защото ще възникнат същите ползи, независимо от материала, който ще рециклирате“, обясни Катракис.

Директорът на Zero Waste Europe е съгласен. Целите за рециклирано съдържание са се доказали като най-успешният двигател, когато става дума за законодателство в областта на опаковките и са инструмент, който трябва да се проучи за други материали, каза Джоан Марк Симон пред EURACTIV.

Наличието на цели за рециклирано съдържание за други материали също би било много полезно, за да се гарантира, че рециклирането в затворен цикъл действително се случва. Алуминиевите кутии, например, са рециклируеми, но в страни като Франция нямат системи за рециклиране от кутия до кутия.”

Целта за рециклирано съдържание може да намери решение за подобни ситуации, добавя той.

Карпентиер е против целите за рециклирано съдържание за материали като хартия, които вече постигат високи нива на рециклиране.

Рециклираните влакна намират своето място в нови продукти и ние не вярваме, че би имало смисъл, както от икономическа, така и от екологична гледна точка, да насочваме тези влакна по затворен цикъл в същите продукти“.

Затварянето на цикъла

Това, за което всички са съгласни, е да се подобри управлението на отпадъците, тъй като това ще бъде от ключово значение, за да се гарантира, че има достатъчно материал, който да бъде рециклиран в нови продукти.

Reloop, коалиция от промишлени и екологични неправителствени организации, призовава да се събират разделно 90% от опаковките за напитки до 2029 г. Включително апелира за утвърждаване на системи за връщане на депозити (DRS) във всички държави членки.

Дания, Финландия, Германия, Норвегия и Литва вече изпълняват целта на Reloop от 90%, докато 18 държави от ЕС, покриващи 45% от населението в Блока, се очаква да имат схеми за връщане на депозити (DRS) до 2026 г., казва групата. 

Въпреки първоначалната съпротива големите играчи в индустрията сега открито подкрепят DRS, посочва Reloop, казвайки, че целта от 90% ще „донесе значителни спестявания на климата и ще тласне сектора на напитките към „нирвана на отпадъците“ на рециклиране в затворен цикъл“.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ