ESG News

Германия пуска билет за 1,60 евро на ден за влакове, автобуси и трамваи

Deutschlandticket има за цел да намали емисиите на въглероден диоксид

Споделяне:

От януари Германия въвежда билет за обществения транспорт в цялата страна, който ще струва 49 евро на месец, съобщава euronews travel. Министърът на транспорта Волкер Висинг обясни, че този ход има за цел да редуцира емисиите и да помогне на хората да се справят с инфлацията.

През лятото експериментално бе въведен билет за 9 евро на месец. Новият Deutschlandticket вдига цената до 49 евро или 1,60 евро на ден.

Къде е валиден билетът?

Билетът важи за автобуси и влакове – всички градски транспорти- на по-ниска цена от обичайната. Няма да важи за междуградските влакове.

Министрите на транспорта от 16 германски провинции се споразумяха за новата месечна такса. Билетът ще бъде приложен „възможно най-скоро“, според съобщение на германското правителство. Това може да стане най-рано на 1 януари 2023 г.

Вместо еднократна покупка по схемата 9 евро/месец през лятото, новият дигитален билет ще се предлага като абонамент. Това е привлекателна опция, тъй като ще бъде валидна за всички мрежи на германския обществен транспорт, много от които имат объркваща система за тарифиране.

Какво ще стане с месечния билет от 9 евро?

През юни, юли и август бе изпробван билет за 9 евро, който позволи на хората да пътуват с влакове, автобуси и трамваи в цялата страна.

Той бе въведен в опит да се пребори нарастващата инфлация в резултат на войната на Русия в Украйна. Мярката трябваше и да насърчи хората да използват екологичен транспорт и да намалят потреблението на гориво.

Асоциацията на германските транспортни компании заяви, че е спестила около 1,8 милиона тона въглеродни емисии през трите месеца на действие. Много хора поискаха приемане на схемата, но имаше разногласия относно цената и кой ще плати сметката за субсидирания билет. Накрая се сключи споразумение за въвеждане на по-устойчивата  цена – 49 евро на месец.

Някои градове също са решили да създадат своя собствена версия на схемата. Берлин въведе билет от 29 евро, който важи за обществения транспорт в региона. Абонаментът бе пуснат в продажба през октомври, но ще бъде достъпен само до края на март следващата година.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ