ESG News

Египет ще построи 21 инсталации за обезсоляване на вода

Страната планира до няколко години да стартира проекти за производство на зелен водород

Споделяне:

Египет планира да сключи сделки през следващата година за изграждане на 21 инсталации за обезсоляване на вода. Това е първата фаза от програма на стойност 3 милиарда долара, която ще използва възобновяема енергия, каза главният изпълнителен директор на Суверенния фонд на страната, цитиран от Reuters.

Египет, който беше домакин на преговорите за климата на ООН на COP27 и се опитва да увеличи инвестициите във възобновяеми енергийни източници, има за цел да задейства своите  проекти за зелен водород през 2025 – 2026 г., каза Айман Солиман на конференцията на Reuters NEXT.

Обезсоляване на вода

Правителствената програма за обезсоляване на вода има за цел да генерира 3.3 милиона кубически метра обезсолена вода дневно в първата фаза и в крайна сметка да достигне 8.8 милиона кубични метра дневно.

Имаше изразен интерес от повече от 200 разработчици от поне 35 държави за първата фаза“, каза Солиман.

Зелен водород

Правителството превърна девет от 15 меморандума за разбирателство (MoU) за проекти за зеления водород, концентрирани в икономическата зона на Суецкия канал (SCZONE), в рамкови споразумения по време на преговорите за климата в Шарм ел-Шийх миналия месец.

Поне още три или четири меморандума за разбирателство са били близо до преобразуване и са планирани още няколко.

Всъщност има още, които ще се присъединят към тази група, и това не е конкуренция. Ние създаваме конвейер или план за този процес, като се стремим да започнем производство през 2025 – 2026 г.“, каза Солиман.

Суверенният фонд е създаден през 2018 г. с цел привличане на частни инвестиции в държавни активи чрез партньорства и съвместни инвестиции.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ