ESG News

Денкщат България: „Ползите от ESG ще са реални, ако бизнесът сам избира по какво се отчита“

Компанията denkstatt Bulgaria навърши 15 години и сподели пред ESGnews.bg за своите постижения и цели

Споделяне:

Денкщат България (denkstatt Bulgaria) е консултантска компания, която вече 15 години развива дейност в България. Тя съветва компаниите по въпросите, свързани с ESG отчитането, декарбонизацията, кръговата икономика и оценката на въздействието. Със своя богат опит в сферата на ESG и прилагането на устойчиви практики denkstatt помагат в създаването на стратегии, както и в тяхното изпълнение. От компанията разказаха пред ESGnews.bg за постигнатото дотук, както и за целите, които си поставят занапред.

С кои постижения се гордеете за последните 15 години?

За 15 години бизнесът ни стана от бутиков в регулиран. Самите ние много се променихме – започнахме като си мислехме, че спасяваме планетата, а сега знаем, че това е процес, в който е въвлечен много дълбоко бизнесът – спасяваме и него. Буквално пред очите ни се появи и разви концепцията за устойчиво развитие, която днес вече се нарича ESG. Ние участвахме в това. Направихме първия доклад за устойчивост у нас още 2010 г. Горе-долу от това време правим и националната инвентаризация на България.

Първи сме в почти всичко по темите околна среда, социална и корпоративна отговорност. Работехме по това, когато не беше задължително и с онези компании, които искаха да се отличат и да са първи. Затова сега, когато регулациите настъпват, сме готови и умеем нещата на практика – неслучайно екипът ни вече е от 25 души. И пак сме в кампания за набиране на хора. Проектите ни в рамките на тази година вече са над 100, а оборотът ни от работа по ESG проекти само с бизнеса са над 2 млн. лева. Работим по проекти с почти всяка индустрия и обикновено това са дългосрочни партньорства. Това ясно показва, че ние вървим по нашия път на израстване и развитие паралелно с компаниите и техните успехи.

Какви са целите Ви за следващия период?

Да останем лидери на пазара. Консултантският пазар в ESG сферата у нас сега ще набъбне, защото регулациите стават все повече и засягат още компании. Точно това е моментът да подчертаем отново най-доброто в нас: ние сме на първо място бизнес-консултанти и едва тогава – в сферата на ESG. Тоест – работим, като схващаме посоката и целите на клиентите си, познаваме тяхната среда, интересуваме се от успеха им и никога не им развяваме просто едни таблици с мерки, които те да изпълняват, независимо от цената за тях и за клиентите им. Целта ни е да останем добро място за работа – нивото ни на хора, които са от доста време в компанията, е впечатляващо за този пазар и за възрастта на колегите ни.

Как може публичният сектор да подкрепи прехода и какво би улеснило отчитането?

Реално публичният сектор създава прехода, а не бизнесът. Бизнесът следва изискванията. Така че това е обща работа, която обаче основно бизнесът е натоварен да изнесе на гърба си. Оттук и отговорът на въпроса какво би улеснило отчитането – ако бизнесът сам избира метриките, по които се отчита. Опитите за уеднаквяване досега не са довели до особени позитиви. Често се случва компаниите да са принудени да се занимават с неща, които нямат отношение към тях самите, към техния бизнес. Тогава се получава разпиляване на енергията, ползите от ESG се губят и дори се превръщат в негатив.

Готови ли са големите предприятия да отчитат устойчивостта си от следващата година?

До голяма степен да. Защото ESG не е нещо ново и непознато. Повечето големи компании, които основно работят в производството, отдавна правят тези неща, просто не го наричат така. Те събират данни, защото са част от управлението на риска и качеството. Но тези данни не са ползвани и канализирани за целите, които сега се искат от тях. Ако има аспект, за който не са готови, то е този – да преценят как да използват тези данни, така че да работят за тях. Да изберат правилните мерки, да набележат точните цели, така че изпълнението на ESG изискванията да не навреди на успеха им.

Какво ще посъветвате малките и средни предприятия?

Да следят темата внимателно, за да са подготвени. Виждаме как регулациите настъпват – доскоро изискванията бяха само за най-големите, но съвсем скоро ще засягат и компаниите с 250 служители и определен оборот. Отделно голяма част от по-малките производства вече усещат ESG изискванията като част от по-голямата матрица с крупния бизнес, в която са. Големите са длъжни да изискват от по-малките да спазват правилата за устойчивост. Затова дори ESG още да не е стигнало прага на определени компании, тези които вече работят по темата или се подготвят за нея, ще се ориентират по-добре и ще улеснят живота си, когато препоръчителното стане задължително.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ