ESG News

Действия срещу пластмасата в Гемания

Производителите на пластмаса в Германия скоро ще бъдат принудени да плащат за събиране на отпадъци

Споделяне:

Законопроект, приет от кабинета в сряда, изисква производителите на продукти, съдържащи пластмаса, да плащат във фонд, управляван от правителството. Това влиза в сила през 2025 г., съобщават Euronews Green .

450 милиона евро за почистване

Очаква се да се съберат около 450 милиона евро през първата година на база на предишното производство на пластмаса на компаниите. Средствата ще се вложат за почистване на отпадъците по улиците и парковете. 

Пластмасата за еднократна употреба включва опаковки за храна, чаши за кафе, бутилки за напитки, цигарени филтри, торби за носене на продукти. Тъй като се използва за кратко време, е по-вероятно да завърши в океана, където се разтваря в микропластмаси, които се консумират от рибите, а след това и от хората.

Какво прави Европа относно замърсяването?

Европа произвежда около 60 милиона метрични тона пластмаса ежегодно, едва около 30% от нея се рециклира. Управлението на отпадъците зависи от държавата. Германия е водеща с рециклирането на 99,6 % от пластмасовите опаковки през 2019г. 

Европейският зелен пакт предлага политики и действия за използване на пластмасите по по-устойчив начин. Това включва общоевропейската директива за пластмасите за еднократна употреба, която влезе в сила през 2019 г., давайки на държавите членки две години да започнат да прилагат плана. В началото на 2022 г. стартираха процедури за нарушение срещу държавите, неспазващи изискванията.

Очаква се страните членки:

  • да избягват пускането на пластмасови продукти на пазара, когато устойчивите алтернативи са лесно достъпни;
  • да редуцират употребата на пластмасови контейнери за храна за еднократна употреба;
  • да насърчават алтернативи за многократна употреба;
  • да събират 90% от пластмасовите бутилки за напитки за еднократна употреба до 2029 г.;
  • да гарантират, че бутилките съдържат минимални количества рециклирана пластмаса;
  • да въведат етикетиране, информиращо потребителите за отрицателното въздействие на изхвърлянето на пластмасови предмети.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ