ESG News

Бързото преминаване към зелена енергия ще спести $12 трилиона

Ново съвместно проучване на няколко изследователски екипа развенчава мита за твърде скъпия преход от фосилни горива

Споделяне:

Едно от най-честите риторични препятствия, поставяни пред действията в областта на климата, е, че те ще струват твърде много пари. Но ново проучване, публикувано в Joule Tuesday, твърди точно обратното. Бързият преход от енергийна система, базирана на изкопаеми горива, към такава, зависима от възобновяеми източници, всъщност би спестил на света трилиони долари до 2050 г.

„Има широко разпространено погрешно схващане, че преминаването към чиста, зелена енергия ще бъде болезнено, скъпо и със значителни жертви за всички нас, но това е просто погрешно“, каза ръководителят на изследователския екип и професор от Оксфордския университет Дойн Фармър в съобщение за пресата.

Изследването е проведено от Института за ново икономическо мислене към училището Оксфорд Мартин, Програмата на Оксфорд Мартин за поствъглеродния преход, училището по предприемачество и околна среда Смит към Оксфордския университет и SoDa Labs към университета Монаш. То е установило, че е едновременно възможно и достъпно да се извади въглеродът от енергийната система до 2050 г. и че това би спестило поне 12 трилиона долара в сравнение, ако нещата продължат по начина, по който са сега.


Проблемът, твърдят авторите на статията, е, че предишните оценки за зеления преход са завишили както цената на възобновяемите енергийни източници, така и времето, което ще им отнеме, за да бъдат внедрени. И все пак, историческите данни разкриват, че възобновяемите енергийни източници са склонни да надхвърлят очакванията. Реалната цена на слънчевата енергия, например, е паднала двойно повече спрямо най-оптимистичните прогнози, посочва Business Green.

Като цяло цената на енергията от изкопаеми горива остава до голяма степен същата през последния век, съобщи BBC News. Разходите за вятърна и слънчева енергия, от друга страна, са намалели с около 10% на година.

Пишейки за слънчеви панели, вятърна енергия, батерии и електролизатори, авторите на изследването отбелязват, че „комбинацията от експоненциално намаляващи разходи и бързо експоненциално нарастващо разгръщане е различна от всичко, наблюдавано във всички други енергийни технологии в миналото и поставя тези ключови зелени технологии в позиция да предизвикат господството на изкопаемите горива в рамките на едно десетилетие.“

Изследователите са използвали „вероятностни“ прогнози за бъдещите енергийни разходи, за да разгледат три сценария: за обичайния бизнес; за бавен преход и сценарий за бърз преход. Това, което са открили, е, че колкото по-бързо светът се отърве от изкопаемите горива, толкова по-евтино ще е, без дори да се вземат предвид парите, спестени от намаляване на въздействието на климатичната криза.

„Нашите най-нови изследвания показват, че разширяването на ключови екологични технологии ще продължи да намалява разходите им и колкото по-бързо вървим, толкова повече ще спестяваме“, водещият автор на изследването и постдокторант в Оксфордското училище по предприемачество и околна среда Смит д-р Рупърт Уей. „Ускоряването на прехода към възобновяема енергия сега е най-добрият залог не само за планетата, но и за разходите за енергия.“

Констатациите идват точно когато разходите за конвенционална енергия се покачват по целия свят, отчасти поради нахлуването на Русия в Украйна.

„Светът е изправен пред едновременна инфлационна криза, криза на националната сигурност и климатична криза, всички причинени от зависимостта ни към скъпите, несигурни, замърсяващи изкопаеми горива с нестабилни цени“, каза Фармър.

„Това проучване показва, че амбициозните политики за драстично ускоряване на прехода към бъдеще с чиста енергия, възможно най-бързо, са не само спешно необходими по причини, свързани с климата, но могат да спестят на света трилиони бъдещи енергийни разходи, като ни предоставят по-чиста, по-евтина, по-сигурна енергия.“

Докато индустрията за изкопаеми горива и техните политически съюзници отговориха на настоящата криза, като призоваха за по-голяма експлоатация на ресурсите от петрол и газ, аргументът на изследването пресича тази политиката, за да покаже какво всъщност ще се спести.

„Дори и да отричате климата, трябва да се съгласите с това, което препоръчваме“, каза Фармър пред BBC News. „Нашето основно заключение е, че трябва да продължим с пълна скорост с прехода към зелена енергия, защото това ще ни спести пари.“

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ