ESG News

Зеленият преход на гарите: Форум

Целта е създаването на три пилотни проекта, чрез които да започне обживяване на терените около Сточна гара

Споделяне:

Всеки, който изпитва интерес към “Зеленият преход на гарите”, ще може да посети тридневни форум и квартален панаир. И двата са посветени на възможното устойчиво развитие на терените от Сточна гара до Гара Подуяне в София.

Уповавайки се на трите основни принципа на движението Нов Европейски Баухаус на Европейската комисия- BEAUTIFUL, SUSTAINABLE, TOGHETHER, организацията Градоскоп е подготвила работилници и дискусии в три поредни дни. Целта е създаването на три пилотни проекта, чрез които да започнат да обживяват терените около Сточна гара.

Възстановяване на връзката с реките и обширния ландшафт

Дискусии за екологията, пейзажа на района и публичните пространства ще бъдат част от програмата на 29.09.2022. Ръка за ръка с домакините от Национална Компания ,,Железопътна Инфраструктура” (НКЖИ), институции и екперти ще преосмислят какво означава красиво и устойчиво в контекста на гаровите пространства и сградата на Сточна гара.

Целта на събитието в четвъртък е пилотен проект, който да възстанови връзката с реките и обширния ландшафт по продължителността на неизползваните жп ареали на Гара Подуяне и Сточна Гара.

Връзка между културните дейци и местните предприятия

На 30.09.2022 ще има експертна дискусия за нови икономики. Експерти, институции и бизнесмени от райна ще обсъдят възможностите за екологично устойчиви стратегии и ресурсна ефективност, с цел развиване на капацитета на бившите индустриални терени. 

Крайният резултат се очаква да бъде пилотен проект, който ще бъде връзка между културните дейци и местните предприятия, с фокус към кръговата икономика и повторната употреба на материали и ресури. Приложението му цели създаването на бизнес модели и мрежи с потенциал за устойчиво развитие на града.

Връхната точка на форума е в събота

Кварталният панаир на 01.10.2022г. очаква своите посетители с храна, напитки, музика, куклен театър, танци, запознанства и изложение на местни творци, бизнеси и занаяти. Събитието е с вход свободен и ще се състои в Сточна гара.

Градоскоп събира експерти с фокус върху градската среда. Три са целите, които организацията преследва. Първата е да ангажира гражданите, бизнеса, политиците в продуктивен разговор за бъдещето на градските пространства. След нея следва целта, която е фокусирана върху популяризиране на добрите практики чрез конкретни акции и намеси. Последната е да се подпомагат смислените политики, отговорните бизнеси и активните организации. 

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ