ESG News

lonely boat on lake Prespa North Macedonia
lonely boat on lake Prespa North Macedonia

Древно езеро, намиращо се на 400 км от София, пресъхва

Наскоро Програмата за развитие на ООН предупреди, че част от животните в езерото са застрашени от изчезване

Споделяне:

Водните нива в Преспанското езеро – едно от най-старите в Европа, са достигнали най-ниските си стойности за последния век. Езерото, намиращо се на малко повече от 400 км от София, се обитава от над 2 000 вида риби, птици, бозайници и растения, пише Euronews.

В последните 2-3 месеца водата се е понижила с 36 см“, казва рибарят Ванчо Василевски, който често обикаля езерото с лодката си. Според него, в следващите месеци тя ще спадне още. „Няма дъжд, няма зима и сняг, няма и други реки. Само една река се влива в езерото. Това е катастрофа, природна катастрофа“, добавя още той.

Понижението обаче не е от 2023 г., а от десетилетия. Езерото, което се намира високо в планината и е на 5 милиона години, днес е с около 8 метра под нивата от края на 70-те години на миналия век.

В доклад на НАСА от 2022 г. се посочва, че езерото е загубило 7% от повърхността си и половината от обема си за периода 1984 до 2020 г.

Защо водата в Преспанското езеро намалява?

Езерото е с размери над два пъти площта на френската столица Париж и се простира на 260 кв. км. Повече от 2/3 от него са разположени в Северна Македония, а останалата част принадлежи на Гърция и Албания.

Еколозите са на мнение, че слабите валежи, изпаренията и прекомерната употреба на вода от трите държави за напояване са основните причини за загубата на вода.

Наскоро Програмата за развитие на ООН предупреди, че част от животните в езерото са застрашени от изчезване заради унищожението на тяхната среда чрез вредни земеделски практики, ерозия, отпадъци и отпадъчни води.

Всеки спад на водното ниво може да засегне и по-голямото Охридско езеро, което се намира само на 10 км от Преспа и черпи 1/3 от водата си оттам.

Трябва да се адаптираме

Биологът Драган Арсовски от Македонското геоложко дружество казва, че и преди нивото на водата е падало и се е покачвало и природата е оцеляла. Днес обаче хората не успяват да се адаптират и са нужни действия.

Има неща, като климатичните промени, които не могат толкова лесно да се променят. Ето защо хората трябва да се адаптират. Това, което можем да променим, са нашите ежедневни навици“, казва той.

Още за езерото

Районът около Преспанското езеро е известен като Преспа, чийто център е град Ресен. В македонската част на брега на езерото се намират няколко курорта – Отешево, Крани, Претор, Асамати и други.

В езерото се намират два острова – Голем град в Северна Македония и Мал град в Албания. Ежегодните колебания на нивото му са около 1.5 – 2 м. Най-разпространените риби в езерото са блескачът и скобарът.

Преспанското езеро е включено в границите на Санстефанска България през 1878 г.

Четете още: 

Топ 10 на най-добрите места за екотуризъм

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ