ESG News

google 2
Снимка: Unsplash

Google се опитва да избегне глоба за 2.4 млрд. евро за неконкурентни практики

Това е едно от три дела заведено срещу Alphabet от антитръст регулаторите на ЕС

Споделяне:

Компанията-майка на Google, Alphabet, днес обжалва глоба от европейските анти-монополни регулатори пред Съда на Европейския съюз. Компанията е изправена пред глоба в размер на 2.4 млрд. евро заради неконкурентни и неравни практики в онлайн пазаруването, предаде Ройтерс.

Според Alphabet, обаче, да третираш конкурентите си различно от собствените си продукти не е неконкурентна практика. Адвокатът на компанията поясни, че това е нормална, естествена и напълно конкурентна практика в бизнеса.

Това е първото от три подобни антитръст дела на ЕС срещу Alphabet, като финалният размер на глобите от трите би струвал на компанията 8.25 млрд. евро.

Процесът на глобата стартира през 2017 от бившият еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. Вестагер е Изпълнителен заместник-председател на ЕК от 2019 насам.

Възраженията на Google

Защитникът на Google, Томас Граф, твърди, че Европейската комисия не е успяла да покаже как компанията ощетява конкуренцията си. Според него, само да третираш конкурентите си различно не е неконкурентна практика.

Той подчерта, че конкуренцията между бизнесите не се случва, ако те третират конкурентите си наравно със собствените си интереси.

Цялата идея на конкуренцията е, че една компания търси начини да се различи от конкурентите си. Не да се съгласува с тях и всички да са еднакви.“, каза той пред панел от 15 съдии.

Граф обясни, че според него отсъствието на диференцирано отношение между компаниите би навредило на конкурентоспособността като цяло. Би навредило на стимула да създават иновации.

Неконкурентните практики

Според адвоката на Европейската комисия Фернандо Кастийо де ла Торе, Google е изпозлвал алгоритмите си в полза на своя своите услуги за онлайн пазаруване и сравнение на цените на стоките. Това е нарушение на европейските антитръст закони.

Той поясни, че компанията наистина има право да използва услугите и алгоритмите си, за да понижава някои резултати в търсачката си. Но това право е свързано с това колкото са важни резултатите с потърсената информация, каквато е ѝ целта на услугата, която компанията предлага.

Според него, това което Google няма право да прави е да използва доминантната си позиция като услуга за търсене на интернет, за да разраства бизнеса си в други браншове. В конкретния случай, става въпрос за преференция спрямо сравнително пазаруване и техните собствени услуги. Обвинителите твърдят, че компанията е показвала продуктите си с атрактивни особености, а резултатите на конкурентите са показвани много по-ниско и без атрактивните им особености.

Финалното решение на Съдът на Европейския съюз предстои в идващите месеци.

Още по темата:

Google все още печели от климатичната дезинформация

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ