ESG News

Вселена от възможности: Пощенска банка награди 3 проекта с 30 хиляди лева

Дигиталната програма „Вселена от възможности“ предостави шанс на всеки с атрактивна идея и с фокус върху социалното предприемачество да се състезава за финансиране на нейното реализиране

Споделяне:

Второто издание на КСО програмата на Пощенска банка в подкрепа на социалното предприемачество „Вселена от възможности“ се проведе вчера, на 26 септември в Литературен клуб „Перото“, гр. София. Устойчивата инициатива е създадена по случай 30-годишния юбилей на финансовата институция с цел подкрепа и финансиране на интересни и иновативни идеи в три категории: Образование, Дигитални иновации и Зелени проекти.

Димитър Шумаров, изпълнителен директор и главен финансов директор на Пощенска банка, откри церемонията по награждаване. Той припомни, че в тази програма не става въпрос за победители и победени – тя е създадена да „дава възможност на всеки желаещ да получи повече популярност“, с цел да „привлече на своя страна съмишленици, за да успее да реализира една добра идея“.

„Тази платформа напълно съвпада с нашите ценности и ние вярваме в нея“ – добави Шумаров. „Едно от нещата, на които държим, е устойчивост и много се надаяваме, че тази инициатива ще продължи. Няма как да реализираме нашите цели, без да създаваме едно добро общество и да работим за общото благо, като създаваме среда, в която даваме равен шанс на всички да се реализират“.

Образование

Наградата от 10 хиляди лева в категория „Образование“ спечели Златина Георгиева от „356 идеи“ ООД за проекта „Светът в кутия“. Той е създаден за деца между първи и четвърти клас, за да развие тяхната грамотност и да ги насърчи да са любопитни и да изследват света.

Снимка: Пощенска банка

Ето какво разказа тя пред ESGnews за него: „Проектът има за цел да развива различни грамотности и умения на децата. За да можем да развиваме различни грамотности и умения са необходими различни материали и ресурси, тъй като целта е кутията да е пълна с различни неща, които да помагат на децата да учат чрез игра и чрез правене.

Сега ни предстои да разработим и направим макети за сглобяване, които да са посветени на различните държави, така че да може децата, отваряйки кутията за дадена държава, вътре да имат макет, който да сглобят и по този начин да развиват пространственото си мислене. Планираме да разработим научни експерименти, тъй като развитието на научни грамотности е изключително важно за учениците и не се застъпва много, а много ученици, както и учители се страхуват да правят научни експерименти колкото и безобидни да са те. Идеята сега е да разработим интересни, атрактивни и полезни научни екперименти с подходящите инструкции и материали за тях, така че да могат да се изпълняват спокойно от деца и учители. Това са на първо време следващите стъпки както и разбира се цялостното структуриране на дестинациите, за които ще има кутии, и материалите за тях.“

На въпроса какво я е вдъхновило да започне проекта, тя отговори:

„Работата ми в Заедно в час ми показа много сериозни дефицити в българското образование. Международните изследвания също го показват, ние сме на последно място в ЕС по четивна грамотност. И именно тези дефицити са нещо, което ме вдъхнови да се насоча към разработването на образователни ресурси, които да помагат на децата да ги преодолеят. Но да ги преодолеят по забавен и интересен начин, не просто с назубряне на нещата, не просто с поредната суховата информация, а наистина да разберат за какво става въпрос.“

Дигитални иновации

Наградата от 10 хиляди лева в категория „Дигитални иновации“ спечели Таня Димитрова от фондация Яника за разработването на мобилно приложение „Яника“ за жестов език с карти и добавена реалност. Това приложение ще помага за приобщаването на глухите деца, като дава възможност на чуващите деца да научат базови думи на жестомимичен език и да комуникират по-лесно с връстниците си.

Снимка: Пощенска банка

Таня Димитрова разказа пред ESGnews какви ще бъдат следващите стъпки в реализирането на проекта:

„Ние вече имаме нарисувани 100 жеста и картите са отпечатани към проект на Столична община, но тъй като бихме искали тези карти да бъдат чрез QR код и приложение, сме подали вече заявление в Google.“ Идеята е картите да бъдат в 3D вариант – „да се разчете QR кодът, така съответният жест да се раздвижва и детето да може да види как се изпълнява той, защото всичко е много визуално и нагледно, няма как да бъде статично“.

Мотивацията за стартиране на проекта идва от дългогодишния опит на Таня Димитрова: „Ние работим с глухи деца вече 13 години, подпомагаме ги в тяхното слухово и речево развитие, помагаме им те да бъдат добре чувстващи се и интегрирани в чуващата среда“.

„Най-лесният начин за интеграция е този – когато по един непринуден и неформален начин децата споделят езика си, а не само и единствено интеграцията да се налага отгоре с директиви и спазване на правила. Така се създава гражданско общество.“

Зелени проекти

Наградата от 10 хиляди лева в категория „Зелени проекти“ спечели Денимир Димитров от компанията „Зиро Уейв“ за проекта за производство на биоразградима посуда и хранителни продукти от остатъчен материал.

Снимка: Пощенска банка

ESGnews потърси за коментар победителя:

„Първо искам да благодаря за това, че победихме. Следващата стъпка е да направим вече чинията, да я пуснем в производство и да започнем да я разпространяваме“. Денимир Димитров посъветва бъдещите кандидати по програмата „да не спират да преследват мечтите си, това, която гонят и проектите си“.

Към тазгодишното издание на програмата имаше изключителен интерес, като общо 105 проекта кандидатстваха по нея. От тях 30 получиха най-силна публична подкрепа, заради което достигнаха и до финалния етап на конкурса.

Снимка: Пощенска банка

След оценка на експертно жури бяха отличени 3 проекта във всяка от категориите, за които има предвиден общ награден фонд за безвъзмездно финансиране от Пощенска банка в размер на 30 000 лева. Победителите се ангажират със срок за реализиране на проектите си в рамките на 6 месеца от датата на получаване на гранта.

Експертното жури бе в състав:

  • г-жа Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, както и председател на журито;
  • г-жа Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на Български дарителски форум;
  • г-н Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България;
  • г-н Огнян Траянов, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и изпълнителен директор на „ТехноЛогика“ ЕАД;
  • г-н Светлин Наков, съосновател и мениджър „Обучение и вдъхновение“ в СофтУни;
  • г-жа Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ